Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vláda schválila personálne zmeny na ŠÚ a ÚPV SR

Vláda tiež odobrila personálne zmeny na postoch všetkých prednostov krajských stavebných úradov s výnimkou banskobystrického.

Bratislava 20. júna (TASR) - Vládny kabinet dnes odsúhlasil personálne zmeny na Štatistickom úrade (ŠÚ) SR a Úrade priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR. Urobil tak na podnety vedúcich pracovníkov týchto inštitúcií.

Na návrh predsedníčky ŠÚ SR Ľudmily Benkovičovej by mal dnešným dňom vo svojej funkcii skončiť podpredseda úradu Štefan Schill. Ten na tento post nastúpil v decembri 2010. Miesto po ňom prevezme Juraj Horkay. Rovnako dnes vo svojej funkcii končí aj vedúca služobného úradu ÚPV SR Ľubica Benická. Vo štvrtok (21.6.) ju nahradí Andrej Legiň.

Vláda tiež na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) rozhodla o výmene šiestich prednostov obvodných úradov v sídlach krajov. Ide o Jozefa Kloknera (Trnava), Pavla Čiernika (Trenčín), Katarínu Miškovičovú (Nitra), Jána Ságu (Žilina), Viktora Marka (Banská Bystrica) a Jána Forgáča (Košice). Nahradia ich Vladimír Krátky (Trnava), Juraj Gerlici (Trenčín), Martin Nemky (Nitra), Vladimír Macášek (Žilina), Ľubica Laššáková (Banská Bystrica) a Martin Petruška (Košice).

Podľa Kaliňáka výmena prednostov je štandardná po každej zmene vlády. "To je predlžená ruka výkonnej moci a je to otázka realizácie zámerov vlády," vysvetlil svoj návrh. Naznačil pritom, že nasledovať by mala aj výmena zvyšných dvoch prednostov. Pri výbere ich nástupcov sa šéf rezortu vnútra riadil kritériami ich spôsobilostí. Vláde by mali pomôcť s rozsiahlou reformou verejnej správy.

Vláda tiež odobrila personálne zmeny na postoch všetkých prednostov krajských stavebných úradov s výnimkou banskobystrického. Andreja Medeho v Bratislave nahradí Tomáš Mateička, Tünde Némethovú v Nitre Erich Borčin a Antona Šumichrasta v Trenčíne Milan Petrík. Personálne zmeny sa dotknú aj Trnavského kraja, kde Erika Višňovského vymení Ľubomír Antala a Žilinského kraja, kde namiesto Jany Bednárikovej bude Pavol Valárik. Prednostu Krajského stavebného úradu v Prešove Pavla Slaninku vystrieda Andrea Marcinková a Martina Petruška (Košice) nahradí Mateja Styka.

Kabinet na dnešnom rokovaní rozhodol aj o odvolaní všetkých ôsmich prednostov krajských školských úradov. Ide o Tibora Maťaša, Pavla Škovráneka, Krisztínu Száz, Ondreja Divinského, Máriu Gašparíkovú, Ľubomíra Krajčího, Petra Bačkovského a Vladimíra Kaliňáka.

Novou prednostkou Krajského školského úradu v Banskej Bystrici sa stane Ingrid Haringová, v Bratislave bude túto funkciu zastávať Soňa Hanzlovičová, v Nitre Milan Galaba, v Trenčíne Iveta Kováčiková, v Trnave Marta Gubrická, v Žiline Ľubomír Galbavý, v Košiciach Anna Racková a v Prešove Kvetoslava Komanická.

Príčiny personálnych zmien zverejnené materiály z rokovania vlády neuvádzajú.