Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda schválila povýšenie riaditeľa ZVJS do generálskej hodnosti

Milan Ivan, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Povýšenie šéfa väzenského zboru navrhol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Bratislava 16. mája (TASR) – Na čele Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) by mal byť generál. Vláda v stredu vyjadrila súhlas s povýšením plukovníka Milana Ivana, ktorý je generálnym riaditeľom ZVJS, do tejto hodnosti. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) predloží návrh prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

"Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže vníma tento návrh predovšetkým ako prejav potvrdenia spoločenského a profesného statusu zboru, ktorý má a zodpovedne zastáva svoje nezastupiteľné miesto v našej spoločnosti. Zároveň ide o uznanie a ocenenie náročnej služby a práce všetkých príslušníkov zboru a zamestnancov zboru," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

Povýšenie šéfa väzenského zboru navrhol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). V odôvodnení uviedol, že je to v súlade s Ústavou SR i Zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, ZVJS a Železničnej polície.

Minister vysvetlil, že povýšenie Ivana prichádza po jeho významnom životnom jubileu – 60 rokov, čo tiež býva na dôvod na takýto krok. Predovšetkým je to však podľa Gála ohodnotenie celoživotného prínosu Ivana pre väzenský zbor a cez jeho osobu aj ohodnotenie práce celého zboru.

"Bol tu podnet od odborárov aj pracovníkov ZVJS, že by bolo vhodné ohodnotiť celý zbor cez jeho generálneho riaditeľa, aby konečne mal svojho generála," vysvetlil minister s tým, že počas celej éry mal ZVJS doposiaľ len jedného generála.

"Oproti vojakom alebo policajtom to je podhodnotenie ZVJS, pritom si myslím, že tá ich práca je tiež náročná a prináša veľkú záťaž na osobu, ktorá vykonáva túto vedúcu funkciu," doplnil.

Milan Ivan je vo funkcii generálneho riaditeľa ZVJS od 1. októbra 2014, vymenoval ho bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Príslušníkom zboru je od roku 1982. Vykonával viaceré funkcie vrátane riadiacich v ústave v Želiezovciach, ale aj na Generálnom riaditeľstve ZVJS. V rokoch 2010-2012 pôsobil na ministerstve spravodlivosti, kde viedol sekciu ekonomiky.