Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vláda schválila šiestu správu o implementácii menšinových jazykov v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Správu dostane Výbor ministrov Rady Európy, ktorý monitoruje a hodnotí to, ako zmluvné štáty implementujú ustanovenia Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.

Bratislava 21. februára (TASR) - K 15. septembru 2022 bolo v sieti škôl a školských zariadení 364 materských, 241 základných a tiež 37 stredných odborných škôl i 22 gymnázií a stredných škôl s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. Vyplýva to zo šiestej Správy o implementácii Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v Slovenskej republike, ktorú v stredu schválila vláda.

Správa, ktorú predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, je pravidelným bilančným dokumentom. V päťročnej periodicite mapuje nástroje na zachovanie a rozvoj regionálnych alebo menšinových jazykov v oblastiach ako vzdelávanie, súdnictvo, štátna a verejná správa, médiá, kultúra, hospodársky a spoločenský život a cezhraničná spolupráca. V poradí šiesta správa hodnotí obdobie v rokoch 2019 - 2023.

V oblasti médií správa napríklad poukazuje na nárast časovej kapacity národnostného vysielania v RTVS. "Táto časová dotácia sa od 1. januára 2024 navyšuje na najmenej 500 hodín ročne," spresňujú predkladatelia. Rovnako pripomínajú, že nová mediálna legislatíva zaviedla pojem komunitné médium, ktoré má v niektorých ohľadoch jednoduchšie podmienky poskytovania mediálnej služby, a tak vytvára stimul aj pre národnostné komunitné, respektíve lokálne vysielanie.

Správa približuje tiež aplikáciu jazykových práv menšín v administratívnom konaní verejnej a súdnej správy, rovnako tak zabezpečovanie dvojjazyčného označovania informácií vrátane označovania železničných staníc a zastávok. V súčasnosti je dvojjazyčným označením vybavených 133 železničných staníc a zastávok v sieti Železníc Slovenskej republiky, z toho 124 s názvom v maďarskom jazyku a deväť s názvom v rusínskom jazyku. "V sledovanom období od marca 2019 do augusta 2023 bolo označenie v jazyku národnostných menšín realizované na 78 železničných staniciach a zastávkach, z toho 70 v maďarskom jazyku a osem v rusínskom jazyku," dodávajú predkladatelia.

Správu dostane Výbor ministrov Rady Európy, ktorý monitoruje a hodnotí to, ako zmluvné štáty implementujú ustanovenia Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.