Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vláda schválila zonáciu Národného parku Slovenský kras

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť niekoľko druhov vtákov a netopierov, taktiež aj rys, vlk, vydra, salamandra či fúzač.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Vláda v stredu schválila zonáciu Národného parku Slovenský kras. Jeho výmera sa zvýši na 35.522 hektárov. Piaty najprísnejší stupeň ochrany bude tvoriť 24,18 percenta výmery, čo je 8591 hektárov.

Výmera ochranného pásma bude znížená na 5715 hektára. Štvrtý stupeň ochrany bude tvoriť 3,34 percenta, tretí stupeň 72,37 percenta a druhý stupeň bude na 0,10 percenta výmery parku. "Návrhom zonácie dôjde na štátnych pozemkoch k zvýšeniu podielu piateho stupňa, ako aj podielu štvrtého stupňa a dôjde tiež k zníženiu podielu tretieho stupňa," skonštatovalo ministerstvo životného prostredia. Národný park sa nachádza v okresoch Košice-okolie, Rožňava a Revúca.

Ochrániť sa majú nížinné a podhorské kosné lúky, porasty borievky obyčajnej, penovcové prameniská či kyslomilné bukové lesy. Z rastlín chce rezort chrániť napríklad poniklece, vstavače, zvonovec ľaliolistý, prvosienkú holú a pľúcnik úzkolistý.

V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť niekoľko druhov vtákov a netopierov, taktiež aj rys, vlk, vydra, salamandra či fúzač.



"Veľká časť územia Národného parku Slovenský kras, ako aj časť jeho ochranného pásma je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Sú nimi chránené vtáčie územie a 17 území európskeho významu," uviedol envirorezort. Schválením zonácie zároveň dôjde k zrušeniu 14 chránených území, s ktorými sa národný park prekrýva.

Odsúhlasenie zonácie je podľa premiéra Ľudovíta Ódora len pokračovaním reformy národných parkov, ktorú schválil parlament. "Snažíme sa implementovať jednotlivé kroky," poznamenal s tým, že v Slovenskom krase sa to týka pozemkov v štátnom vlastníctve. "Dúfame, že dobré príklady, ktoré sme videli aj pri iných národných parkoch, dokážu pritiahnuť turizmus," skonštatoval.

V Slovensko krase podľa šéfa envirorezortu Milana Chrenka chránia unikátne lokality, ktoré sú vzácne zo slovenského aj medzinárodného hľadiska. "Národný park získal adekvátnu ochranu," uviedol. Minister povedal, že odkedy je v úrade, snaží sa prezentovať ochranu prírody nie ako brzdu pokroku, ale príležitosť. "Práve zonácia je jednou z príležitostí, kde dávame jasné hranice a možnosti rozvoja regiónu. Veríme tomu, že v tomto národnom parku bude nasledovať dobrý rozvoj," podotkol.

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva SR Peter Dovhun (vľavo) a dočasne poverený minister životného prostredia SR Milan Chrenko počas 15. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 13. septembra 2023.
Foto: TASR Martin Baumann


Riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Milan Olekšák skonštatoval, že vláda schválením zonácie vyslala pozitívnu správu pre občanov, región aj prírodu. Umožní im to tak plniť kvalitnejšiu starostlivosť o ekosystémy v rámci národného parku. Vládny kabinet im tiež dal možnosť rozvíjať prírodný cestovný ruch a kvalitnejšie sa starať o návštevníkov, povedal.

V národnom parku podľa Olekšáka plánujú postaviť prvé návštevnícke centrum. Sídliť by malo v obci Silická Jablonica v okrese Rožňava. "V súčasnosti budeme dokončovať architektonickú súťaž na budovu," doplnil.

Chrenko taktiež zopakoval, že vyhlasovaním zonácií národných parkov postupuje ministerstvo životného prostredia v súlade so schváleným zákonom. Poslanci podľa neho tiež majú právo podať v tejto súvislosti podnet na Ústavný súd SR. V utorok (12. 9.) podanie podnetu avizoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).