Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda: V oblasti ľudských práv došlo od roku 2014 k pozitívnym zmenám

Vláda SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Dôležitou a pozitívne hodnotenou inštitucionálnou zmenou bolo zriadenie Úradu komisára pre deti a Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Od roku 2014 došlo v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v SR k mnohým pozitívnym zmenám. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu schválila vláda. Za pokrok považuje najmä prijatie rôznych stratégií, napríklad Národnej stratégie pre ochranu detí pred násilím alebo Celoštátnej stratégie rodovej rovnosti.

"Dôležitou a pozitívne hodnotenou inštitucionálnou zmenou bolo zriadenie Úradu komisára pre deti a Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím," píše sa ďalej v materiáli. Ten vyzdvihuje aj zmeny v Trestnom zákone, ktoré majú uľahčiť vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov.

Zo schválenej správy bude vychádzať Rada OSN pre ľudské práva pri treťom kole univerzálneho periodického hodnotenia. Posledné sa uskutočnilo v roku 2014. Vtedy rada Slovensku adresovala 146 odporúčaní, ktoré sa najčastejšie týkali problematiky inklúzie rómskeho obyvateľstva. Zo 146 odporúčaní Slovensko 13 odmietlo, z toho päť čiastočne.