Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vláda verejne vypočula kandidátov na šéfa post ÚVO

Na snímke 9 kandidátov pred druhým kolom verejného vypočutia kandidátov na členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie na Úrade vlády v Bratislave 30. augusta 2017. Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Ide v poradí o druhé kolo voľby nového šéfa ÚVO, keďže v predchádzajúcom nezískal ani jeden z troch kandidátov potrebný počet hlasov. Aktuálne sa verejného vypočutia zúčastňuje deväť uchádzačov.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Členovia vládneho kabinetu začali s verejným vypočúvaním kandidátov na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ide v poradí o druhé kolo voľby nového šéfa ÚVO, keďže v predchádzajúcom nezískal ani jeden z troch kandidátov potrebný počet hlasov.

Aktuálne sa verejného vypočutia zúčastňuje deväť uchádzačov. Ministri prichádzajúci na vládu zatiaľ svojich favoritov vybraných nemali. "Hovoriť o favoritovi pri takom počte kandidátov by asi bolo nevhodné. Je potrebné si ich vypočuť, vypočuť si ich programy, návrhy," uviedla pred dnešným zasadnutím vlády ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) je zaujímavé, že medzi kandidátmi je tak veľa súčasných zamestnancov ÚVO. Fakt, že sa hlási deväť kandidátov, považuje za prejav dôvery v to, že by sa mohol vybrať najlepší.

Svojho favorita nemá ani minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) či podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). "Priznám sa, že ich budem vidieť všetkých asi prvýkrát okrem tých, ktorí tu už boli. Uvidím, ktorý bude dobrý, k tomu sa prikloním, ale svojho favorita nemám," konštatoval Pellegrini. Všetkých ich doteraz ani neštudoval, a preto je podľa vlastných slov vďačný za verejné vypočutie, kde si ich bude môcť vypočuť a spraviť si na nich názor.

Do voľby nového šéfa ÚVO sa opäť prihlásila aj súčasná predsedníčka úradu Zita Táborská, ktorej sa v prvom kole nepodarilo vo voľbe uspieť. "Začala som pred piatimi rokmi niečo budovať a myslím si, že keby som nekandidovala, tak prejavím svoj nezáujem ďalej pokračovať v nastavenom smere," odôvodnila Táborská svoju opätovnú kandidatúru.

H. POLÓNYI: Novelizácie zákona o verejnom obstarávaní spôsobujú právnu neistotu


Novelizácie zákona o verejnom obstarávaní spôsobujú výraznú právnu neistotu všetkých subjektov verejnej správy. Uviedla to dnes Helena Polónyi, prvá z kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), na dnešnom verejnom vypočutí vládou.

Helena Polónyi.
Foto: TASR/Dano Veselský


"V zákone o verejnom obstarávaní nič neplatí dlhodobo. Najväčším problémom je neustály zmätok pri aktualizácii zákona o verejnom obstarávaní," zdôraznila Polónyi. V legislatíve o verejnom obstarávaní je potrebné podľa nej urobiť "taký poriadok, aby niečo platilo dlhodobo".

Nosnou myšlienkou projektu ďalšieho kandidáta Petra Kuboviča je to, aby bol ÚVO odbornou autoritou. Pretože úrad podľa neho nikdy nebude dobrý. Na jednej strane kontroluje verejných obstarávateľov a jeho výstup sa im nemusí páčiť. Na druhej strane, ak dá za pravdu obstarávateľom, nemusí sa to páčiť hospodárskym subjektom. "Jediné kritérium, ako vie úrad v takomto prostredí prežiť, je podľa mňa odbornosť úradu. To znamená, aby jeho výstupy boli presvedčivé, právne zdôvodnené, aby nedochádzalo k rozhodovacej praxi, ktorá sa mení," zdôraznil Kubovič.

Peter Kubovič.
Foto: TASR/Dano Veselský


Zároveň je podľa neho dôležité, keďže sa zriadila v roku 2013 rada úradu ako druhostupňový odvolací orgán, klásť väčší dôraz na to, kto a ako rozhoduje v tejto rade. "Navrhol by som, že zo zákona by malo vypadnúť obmedzenie, že členom rady nemôže byť zamestnanec úradu," opísal Kubovič. Na úrade sú podľa neho špičkoví odborníci, ktorí tam pôsobia roky a nikdy sa nemôžu dostať do tejto rady. Okrem iného by ešte chcel zefektívniť kontrolu v prípade eurofondových zákaziek či vytvoriť útvar, ktorý by bol pomocnou rukou pre verejných obstarávateľov, takzvaný inkubátor dobrej praxe.

Verejné obstarávanie v SR nie je podľa kandidáta Martina Hasaya účastníkmi verejného obstarávania vnímané pozitívne, je vnímané ako komplikované. Hasay pôsobí na ÚVO podľa svojich slov približne 1,5 roka.

Martin Hasay.
Foto: TASR/Dano Veselský


Na ÚVO podľa neho treba zaviesť systém plánovania. "Je taktiež nevyhnutné zamerať pozornosť na otvorenosť v komunikácii úradu navonok. Treba častejšie robiť tlačové konferencie, zlepšiť statické webové sídlo úradu. Je potrebné tiež zriadiť klientske centrum úradu," podčiarkol Hasay.

M. HLIVÁK: Chcem vytvoriť nezávislú komoru verejného obstarávania


Profesionalizácia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchova novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania – to sú tri piliere, na ktorých má založený svoj projekt ďalší z kandidátov na post šéfa ÚVO Miroslav Hlivák.

"Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák počas dnešného verejného vypočutia pred členmi vlády.

Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania. Išlo by podľa jeho slov o nezávislú stavovskú komoru, ktorá by sa nevenovala len príprave osôb zodpovedných za prípravu a realizáciu verejného obstarávania, ale na stavovskom princípe by vzdelávala svojich členov, vychovávala a zastupovala ich. "Osoby zapísané v komore budú niesť podobnú zodpovednosť, ako nesú advokáti, ako nesú autorizovaní architekti, notári alebo zdravotnícki pracovníci," dodal.

Podľa kandidáta Mateja Slišku, ktorý pôsobí na ÚVO asi deväť rokov, sú kľúčovými oblasťami pre budúce fungovanie ÚVO elektronizácia procesov vo verejnom obstarávaní, rozvoj metodickej činnosti úradu, rozvoj kvalitného vzdelávania, komunikácia úradu a podpora iniciatív vo verejnom obstarávaní.

Systém EVO prevádzkovaný úradom má podľa jeho slov v tomto momente výrazné nedostatky. "Túto skutočnosť najlepšie ilustruje štatistika využívanosti tohto systému. V roku 2016 sa cez systém EVO zadávalo 266 zákaziek. V roku 2015 ich bolo 486. Pre ešte lepšiu ilustráciu uvediem, že v roku 2012 ich bolo 937. Medziročne tak ide o pokles využívanosti v desiatkach percent. To hovorí za všetko o tomto systéme," informoval Sliška.

"Mojím cieľom je vybudovanie moderného a sofistikovaného informačného prostredia úradu v oblasti manažmentu zákaziek. Moja predstava je, aby toto prostredie integrovalo funkcionalitu dnešného informačného systému - zber údajov, dnešného vestníka verejného obstarávania, rozšírenie funkcionality dnešného systému EVO, profil verejného obstarávateľa, evidenciu referencií a automatizovaný zoznam hospodárskych subjektov," doplnil.

Na snímke kandidát Matúš Džuppa počas druhého kola verejného vypočutia kandidátov na členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na Úrade vlády v Bratislave 30. augusta 2017.
Foto: TASR/Dano Veselský


Kandidát Matúš Džuppa okrem iného považuje za osobitne dôležité užšiu spoluprácu ÚVO s Protimonopolným úradom. Zároveň apeloval na potrebu a výhody elektronizácie procesu verejného obstarávania, považuje ju za kľúčový protikorupčný nástroj. "Z úradu sa musí stať rešpektovaný orgán, ktorý svojou odbornosťou a činnosťou bude vzbudzovať dôveru," zdôraznil Džuppa.

Ingrid Šikulajová


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mal byť akčný, funkčný, proaktívny a proklientsky orientovaný. Uviedla to dnes na dnešnom verejnom vypočutí vládou kandidátka na predsedu ÚVO Ingrid Šikulajová.

Informovala, že jej vízia o rozvoji ÚVO obsahuje päť oblastí pre zlepšenie jeho efektívnosti. "Tými sú zavedenie manažérstva kvality, zmysluplné vzdelávanie, efektívna kontrola, zmena zákona (o verejnom obstarávaní) a optimalizácia procesov vo verejnom obstarávaní," priblížila.

Elena Sivová


Ďalšia kandidátka na post predsedu ÚVO Elena Sivová predstavila v rámci svojho projektu viaceré návrhy zmien. Napríklad by chcela povinné zverejňovanie zákaziek s nízkou hodnotou. Zároveň by rada zaviedla do praxe dva postupy pri verejnom obstarávaní. Jeden by bol v prípade zákaziek od 50.000 do 135.000 eur a druhý by bol v prípade zákaziek nad túto sumu.

"Mali by sme dva základné typy postupov, nemali by sme chaos," odôvodnila Sivová. Takto by sa podľa jej slov 'vyčistil stôl' a omnoho racionálnejšie by sa s dvoma postupmi dalo pracovať. Súčasne navrhuje vznik ombudsmana verejného obstarávania. Ak by sa pri obstarávaní vytvorili nejaké problémy, bola by to osoba, ktorá by si pozrela podklady, poradila, poskytla konzultáciu. "Takýto ombudsman funguje napríklad v Kanade," opísala.

Zita Táborská.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Zita Táborská


Prioritou súčasnej šéfky Zity Táborskej, ktorá sa zúčastnila aj prvého kola vypočutia pred letom "je a aj vždy bolo ex-ante pôsobenie úradu". "Napriek tomu, že úrad je kontrolným úradom a vykonáva dohľad nad procesom verejného obstarávania, druhou zložkou je medziľudská činnosť, ktorú je potrebné podporiť a ďalej zlepšiť," poznamenala.

Ďalšou prioritou Táborskej je čerpanie eurofondov. "Úrad má v súčasnosti elektronické verejné obstarávanie, ktoré potrebuje byť dobudované. Práve preto sme požiadali o európske prostriedky na to, aby tento elektronický systém bol dobudovaný," informovala. Táborská zároveň odmietla tvrdenia ostatných kandidátov na post predsedu ÚVO, že úrad nie je pripravený na úplnú elektronizáciu.