Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚŠP minulý rok riešil 178 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najčastejšie sa vyskytujúcim trestným činom je propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd v 62 veciach, ako napríklad nosenie oblečenie s fašistickými symbolmi na verejnosti.

Bratislava 19. januára (TASR) - V minulom roku riešil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dovedna 178 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu. Obvinených bolo 47 osôb. Na štyri osoby bola podaná obžaloba a s deviatimi osobami uzatvoril prokurátor dohodu o vine a treste. Právoplatne bolo odsúdených 11 osôb. Informovala TASR v piatok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov najčastejšie sa vyskytujúcim trestným činom je propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd v 62 veciach, ako napríklad nosenie oblečenie s fašistickými symbolmi na verejnosti, prezentácia fašistických symbolov na sociálnych sieťach, verejne viditeľné tetovania s extrémistickými symbolmi.

"Dominujú útoky s jasným rasistickým motívom vykonané pravicovými radikálmi. Nenávistné trestné činy, t.j. trestné činy spáchané s osobitným motívom nenávisti voči zákonom chráneným skupinám, či už ide o fyzické útoky (ublíženia na zdraví), ale aj slovné útoky (výtržníctvo). Hanobiace, nenávistné prejavy a vyhrážanie sa rôznym postihnutým skupinám (poškodení Rómovia, židovská komunita a pod.) bez ohľadu na to, z akej sociálnej skupiny pochádzajú páchatelia. Takto bolo vznesené obvinenie okrem iného trom poslancom NR SR (M. K., S. M., M. M.), v jednom prípade (M. M.) už bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd," konkretizovala mimo iného hovorkyňa ÚŠP.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) SR sa podieľa na spolupráci orgánov Ministerstva vnútra SR v boji proti nenávistným prejavom na internete, ako je verejná propagácia rasistických myšlienok, schvaľovanie/nabádanie na potláčanie práv jednotlivých menšín, verbálne útoky na Rómov, utečencov, židovskú komunitu či prezentácia fašistickej symboliky na sociálnych sieťach, uviedla hovorkyňa.

"Vzhľadom na nápad trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu, ktorý predstavoval približne polovicu z celkového nápadu v roku 2016, čo bolo 321 vecí, vzniklo na základe rozhodnutia vlády SR v decembri 2017 na Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR oddelenie extrémistickej kriminality, ktoré bude postupne doplnené o prokurátorov v rámci výberového konania, ktorého realizáciu zabezpečuje zákonným spôsobom GP SR," uviedla na záver Tökölyová.