Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vo väčšine pohorí platí už len malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Snehová pokrývka je vplyvom nočných mínusových teplôt všeobecne dobre spevnená.

Žiar 6. marca (TASR) - Vo väčšine slovenských pohorí aktuálne platí už iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej stupnice. Druhý lavínový stupeň je len vo Vysokých Tatrách, a to v polohách nad 1800 metrov nad morom. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny alebo splazy z mokrého snehu na slnkom nasvietených orientáciách," priblížil Beťko.

Snehová pokrývka je vplyvom nočných mínusových teplôt všeobecne dobre spevnená. V najvyšších polohách hôr a na hrebeňoch je tvrdá až ľadová. Ojedinele sa v severných expozíciách nad 1800 metrov môže nachádzať naviate väčšie množstvo nového snehu z posledného sneženia. V stredných a nižších polohách bude povrch tvrdý a nosný. V závislosti od orientácie sa súvislá snehová pokrývka nachádza od 1200 metrov.

Beťko dodal, že vo Vysokých Tatrách je hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh. Obzvlášť nebezpečné sú severné expozície, úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami. Lokálne sa tam podľa neho môžu vyskytovať vetrom ubité dosky a vankúše.