Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Nebezpečné sú najmä slnkom nasvietené južné, juhozápadné a západné orientácie.

Žiar 9. marca (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách platí v polohách nad 1200 metrov nad morom (m n. m.) mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Vo Fatrách a v Nízkych Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Upozornil, že nebezpečné sú najmä slnkom nasvietené južné, juhozápadné a západné orientácie. "Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch pri malom dodatočnom zaťažení. Hrozia malé a stredné lavíny, najmä v spojení s terénnou pascou," uviedol.

Druhým lavínovým problém je vetrom previaty sneh. "Vo výške nad 1800 m n. m. sa veľmi lokálne nachádza naviate väčšie množstvo nového snehu, ktoré je uložené na kritickej vrstve krúpok. Obzvlášť nebezpečné sú úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami," priblížil.

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. "V najvyšších polohách sa strieda veľmi tvrdá až ľadová vrstva s vetrom naviatym snehom. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v priemere do 20 centimetrov nového snehu, avšak lokálne ho môže byť omnoho viac. V stredných polohách vodou navlhnutá snehová pokrývka z predchádzajúcich dní vplyvom ochladenia zamŕza a výrazne sa stabilizuje," dodal Beťko.