Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Vojenské lesy zverejnia faktúry za poplatkový lov

Les, príroda Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podnik hospodári na výmere 72.800 ha lesnej pôdy s ročnou ťažbou cca 300 000 m3.

Bratislava 1. mája (TASR) - Vojenské lesy a majetky, š.p., budú oddnes zverejňovať na svojej internetovej stránke faktúry za poplatkový lov. Taký je záver stretnutia ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) a generálneho riaditeľa vojenských lesov Jána Juricu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková.

"Generálneho riaditeľa vojenských lesov som požiadal o zverejňovanie faktúr. Chceme zvýšiť transparentnosť, aby nevznikali pochybnosti, že do lesov nám chodia bezplatne loviť zver. Daňoví poplatníci budú mať prehľad o poľovačkách a môžu skontrolovať, či bola bezplatná, spoplatnená a v akej výške. To považujem za rozhodujúce," povedal Glváč. Podľa Juricu budú vojenské lesy a majetky zverejňovať faktúry za poplatkový lov na svojej webovej stránke. "Zákon nám takúto povinnosť doteraz neukladal. Samozrejme, požiadavke ministra obrany som vyhovel. V takejto forme to neohrozuje príjmy a hospodárenie vojenských lesov a majetkov," povedal.

Balleková informovala, že štátny podnik Vojenské lesy a majetky so sídlom v Pliešovciach bol zriadený Ministerstvom obrany SR 1. januára 1993. Vznikol pre potreby efektívneho a ekologického obhospodarovania lesnej a poľnohospodárskej pôdy vo vojenských výcvikových priestoroch armády SR. Podnik hospodári na výmere 72.800 ha lesnej pôdy s ročnou ťažbou cca 300 000 m3.