Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vojenské útvary sprístupnia svoje priestory verejnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom dní otvorených dverí chce rezort obrany občanom priblížiť prácu profesionálnych vojakov a pozdvihnúť tak ich branné povedomie a záujem o obranu štátu, uviedla hovorkyňa MO SR Capáková.

Bratislava 30. mája (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (1. 6.) sprístupnia Ozbrojené sily SR verejnosti 14 vojenských útvarov. Pripravené budú ukážky vojenskej techniky aj činnosti profesionálnych vojakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Prostredníctvom dní otvorených dverí chce rezort obrany občanom priblížiť prácu profesionálnych vojakov a pozdvihnúť tak ich branné povedomie, záujem o obranu štátu a vlastenectvo,” uviedla Capáková.

Verejnosť môže podľa nej 31. mája navštíviť deväť vojenských útvarov – 13. mechanizovaný prápor v Leviciach, 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov, Prápor podpory velenia v Trenčíne, Prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, Samohybný delostrelecký oddiel Michalovce, Taktické krídlo v Sliači, Základňu nasaditeľných KIS v Ružomberku, Základňu výcviku a mobilizačného doplňovania Martin, a Ženijný prápor Sereď.

Následne, 6. júna budú pre občanov sprístupnené aj útvary v Nitre, Prešove a Žiline, ďalej 8. júna aj v Kuchyni a napokon 20. septembra v Hlohovci.

"Počas dopoludňajších hodín budú pre návštevníkov v útvaroch pripravené rôzne statické a dynamické ukážky pozemnej a leteckej techniky, výzbroje, výstroja, materiálu, ako aj činnosti profesionálnych vojakov a Vojenskej polície vrátane psovodov, či zaujímavé súťaže,” priblížila hovorkyňa MO SR. Pre záujemcov budú k dispozícii tiež príslušníci Personálneho úradu Ozbrojených síl SR s informáciami o možnostiach regrutácie, či už pre štátnu službu, dobrovoľnú vojenskú prípravu, alebo aktívne zálohy.