Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KDH vníma s poľutovaním výzvu zakladateľov hnutia nevoliť I. Korčoka

Na snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Hnutie zároveň zopakovalo, že spolu s Korčokom mu rovnako záleží na fungujúcom právnom štáte a pevnom ukotvení Slovenska v európskych a medzinárodných štruktúrach.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Opozičné KDH vníma s poľutovaním výzvu niektorých zakladateľov hnutia nepodporiť v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Ivana Korčoka. Hnutie deklaruje, že stojí za tradičnými a kresťanskými hodnotami a odmieta útoky na rodinu a slovenskú štátnosť. KDH podporuje v druhom kole Korčoka, ktorý s hnutím zdieľa víziu slobody a demokracie. Zároveň podľa hnutia verejne deklaroval rešpekt voči ústavným hodnotám ochrany života od počatia a manželstva ako zväzku muža a ženy.

"Kresťanskodemokratické hnutie je stranou novembra 1989 a po celý čas zostalo verné hodnotám a ideálom, ktoré priviedli Slovensko k slobode a demokracii. KDH nepostavilo vlastného kandidáta a v prezidentských voľbách sa rozhodlo podporiť Ivana Korčoka, ktorý s nami zdieľa túto víziu slobody a demokracie," uviedla hovorkyňa kresťanských demokratov Lenka Halamová.

Hnutie zároveň zopakovalo, že spolu s Korčokom mu rovnako záleží na fungujúcom právnom štáte a pevnom ukotvení Slovenska v európskych a medzinárodných štruktúrach.

V reakcii na vyjadrenia zakladateľov hnutia Halamová uviedla, že predseda KDH Milan Majerský je jeho súčasťou nepretržite od roku 1990. "Viacerí z tých, ktorí teraz kritizujú rozhodnutia hnutia a vystupujú proti jeho vedeniu, z KDH odišli a zakladali vlastné neúspešné politické projekty. Rovnako nedôveryhodne pôsobí tiež táto kritika od ľudí, ktorí už pred voľbami do Národnej rady SR v roku 2023 otvorene odporúčali voliť iné strany, ktorých hodnoty sa v mnohom rozchádzajú s hodnotami KDH," skonštatovala hovorkyňa.

Zakladatelia KDH v stredu informovali, že vyzývajú nepodporiť voľbu Korčoka za prezidenta SR. Súčasných predstaviteľov hnutia kritizujú za spoluprácu s "progresivistami" a tiež za to, že nepostavili vlastného kresťanského prezidentského kandidáta.

Druhé kolo volieb bude v sobotu (6. 4.). O prezidentský palác zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Voliči si vyberajú hlavu štátu na funkčné obdobie piatich rokov.