Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Š. Harabin podal do NR SR petíciu potrebnú na prezidentskú kandidatúru

Na snímke kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin počas odovzdania podpisov občanov na kandidatúru 26. januára 2024 v budove Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla.

Bratislava 26. januára (TASR) - Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin odovzdal v piatok do Národnej rady (NR) SR podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru.

Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.