Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Ombudsman zaslal ÚS stanovisko vo veci neudeľovania pobytu cudzincom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najvyšší správny súd SR na začiatku minulého roka napadol na Ústavnom súde SR súlad niektorých ustanovení zákona o pobyte cudzincov s Ústavou SR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Verejný ochranca práv (VOP) zaslal Ústavnému súdu SR stanovisko vo veci neudeľovania pobytu cudzincom na základe utajovaných skutočností. TASR o tom z Kancelárie verejného ochrancu práv informoval Branislav Gigac. Priblížil, že po doručení negatívneho stanoviska Slovenskej informačnej služby, prípadne Vojenského spravodajstva, cudzinecká polícia nemá možnosť na základe ďalších podkladov v konaní rozhodnúť inak, ako pobyt zamietnuť. Zároveň ich stanovisko je utajované a účastník konania nemá legálnu možnosť sa s ním oboznámiť.

"Na Kanceláriu verejného ochrancu práv sa obracajú cudzinci a ich právni zástupcovia a namietajú ústavnosť zákona, o ktorý cudzinecká polícia opiera svoje rozhodnutie o neudelení pobytu," uviedol ombudsman. V stanovisku poukázal na predchádzajúce rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý súlad podobných ustanovení zákona o pobyte cudzincov už raz posudzoval a vyslovil ich nesúlad s ústavou.

Verejný ochranca práv zdôraznil, že rešpektuje legitimitu cieľa, ktorým je národná bezpečnosť. "Dosiahnutie tohto cieľa však v právnom štáte v žiadnom prípade nemôže popierať a neprimerane vyprázdňovať obsah základných práv a slobôd jednotlivcov," doplnil Gigac. VOP sa stotožnil s návrhom Najvyššieho správneho súdu, aby Ústavný súd SR vyslovil nesúlad napadnutých ustanovení zákona o pobyte cudzincov s ústavou.

Najvyšší správny súd SR na začiatku minulého roka napadol na Ústavnom súde SR súlad niektorých ustanovení zákona o pobyte cudzincov s Ústavou SR. Za problémový považoval najmä postup cudzineckej polície, ktorá môže podľa sporných ustanovení zákona odmietnuť udelenie trvalého pobytu cudzincovi na základe tzv. negatívneho stanoviska Slovenskej informačnej služby alebo Vojenského spravodajstva. Návrh prijal Ústavný súd SR na konci minulého roka na ďalšie konanie.