Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Výbor NR SR bude rozhodovať o zotrvaní šéfa ÚIS Adriána Sz. vo funkcii

Adrián Sz., archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Adriána Sz. po vznesení obvinenia dočasne pozbavili výkonu štátnej služby.

Bratislava 15. júna (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť bude v stredu (16. 6.) ráno rozhodovať o zotrvaní obvineného Adriána Sz. vo funkcii riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Vyplýva to z programu zverejneného na stránke NR SR. V prípade, že výbor odporučí odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda šéfa inšpekcie z funkcie odvolá. Adrián Sz. je v súčasnosti väzobne stíhaný.

Výbor bude rokovať o prijatí odporúčania na odvolanie Adriána Sz. z postu na podnet vlády. Návrh ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) schválil kabinet minulý týždeň. Dôvodom návrhu je podľa predkladacej správy obvinenie vznesené riaditeľovi ÚIS pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa a prijímanie úplatku.

Adriána Sz. po vznesení obvinenia dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. Vedením ÚIS bol dočasne poverený Peter Scholtz.

Po prijatí odporúčania výborom a odvolaní riaditeľa inšpekcie vládou by malo byť na pozíciu vyhlásené riadne výberové konanie do 30 dní.