Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Výmenou starých zbraní za nové by sa dalo ušetriť, tvrdí R. Kaliňák

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Dokončiť prezbrojenie polície, ktoré začal jeho predchodca Daniel Lipšic (KDH), sa neporadilo pre nepružnosť zákona, tvrdí Kaliňák.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Približne 20 až 33 percent nákladov na prezbrojenie Policajného zboru by mohli pokryť výnosy z nepotrebných zbraní a materiálu, ktoré v súčasnosti ležia v skladoch. Predpokladá to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý by ich rád vymenil za nové.

"Mohli by sme tým ušetriť veľké množstvo hotových peňazí," povedal Kaliňák. Termín, kedy by sa prezbrojovanie mohlo začať, zatiaľ povedať nevedel, keďže súťaž stále prebieha. Rezort vnútra by potreboval približne 20.000 krátkych guľových zbraní, ktorých cenu Kaliňák odhadol na 300 eur za kus. Približne rovnaký počet by malo obstarávať ministerstvo obrany.

"Nemusí sa to urobiť v jednom roku," zdôraznil Kaliňák. Podľa neho je možné, že zbrane sa budú nakupovať po etapách niekoľko rokov. Prvé by mali dostať tie zložky polície, ktoré ich používajú najčastejšie. V súčasnosti podľa ministra používajú technicky a morálne zastarané zbrane. "Problémom nie je ani tak samotná konštrukcia ako strelivo," zdôraznil Kaliňák, pretože projektily sa podľa neho ľahko odrážajú.

Dokončiť prezbrojenie polície, ktoré začal jeho predchodca Daniel Lipšic (KDH), sa neporadilo pre nepružnosť zákona, tvrdí Kaliňák. "Bolo množstvo námietok a podozrení, napriek tomu si myslím, že tá snaha bola v celku úprimná," povedal. Dodal, že zbrane treba nakúpiť pod prísnou kontrolu verejnosti a médií, ale pružnejšie. "Myslím, že je možné posunúť tú hranicu kontroly a transparentnosti bližšie k tomu, aby sme mohli spružniť a zrýchliť niektoré typy obstarávaní," povedal minister.

Vojenské sklady zbraní vyprázdňoval bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Okrem iného sa mu podarilo predať približne 90.000 samopalov vzoru 58 za 12 eur za jeden kus. Ďalších 30.000 kusov vyrobených v rokoch 1968 až 1979 sa však nepredalo a mali sa zlikvidovať.