Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľ navrhol pre zmenky obžalobu Mariana K. a Pavla R.

Na archívnej snímke Pavol R. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej.

Bratislava 15. marca (TASR) - Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia.

"Môžem potvrdiť, že sme boli oboznámení s výsledkami vyšetrovania," povedal pre TASR advokát Mariana K. Martin Pohovej. Situáciu nechcel zatiaľ bližšie komentovať.

"V rámci záverečného oboznámenia sa s obsahom spisu som namietol množstvo relevantných procesných pochybení a zároveň som predložil znalecké posudky doslova vyvracajúce závery písmoznaleckých posudkov, ktoré zabezpečil vyšetrovateľ. Navyše je už dnes celkom zrejmé, že znalkyňa Erika Straková nedokáže okrem iných chýb zrozumiteľne vysvetliť, ako si mohla pomýliť kópiu listiny obsahujúcu podpis môjho mandanta s originálom listiny. To ju doslova diskvalifikuje ako znalkyňu podľa paragrafu 146 Trestného poriadku na ďalšie konanie," reagoval pre TASR obhajca Pavla R. Marek Para.

V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov, priblížil pre TASR docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč.

Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.

Markíza: Oceňujeme prácu polície, vyšetrovanie potvrdzuje nepravosť zmeniek



Markíza oceňuje prácu polície a Úradu špeciálnej prokuratúry a verí, že aj toto konanie prispeje k ochrane spravodlivosti a zákonnosti v SR. Uviedol pre TASR mediálny zástupca Markízy Peter Papanek v reakcii na to, že vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek.

Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

"Aj samotné vyšetrovanie potvrdzuje, že zmenky nie sú pravé a ide o podvodnú snahu poškodiť Markízu. Markíza to opakovane uvádzala už v súdnych konaniach proti spoločnosti Mariana K. Sme presvedčení, že zistenia polície budú teraz potvrdené aj dokazovaním na súde a následným súdnym rozhodnutím," doplnil Papanek.

Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.


Výberová chronológia sporu ohľadom televíznych zmeniek



8. februára 2018 - Okresný súd Bratislava V otvoril pojednávanie v zmenkovej kauze týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa Pavla R. Spoločnosť podnikateľa Mariana K. žalovala na súde Pavla R. a v druhom rade súkromnú televíziu a žiadala preplatenie zmenky v hodnote 8,3 milióna eur, ktorú mal bývalý štatutár podpísať. Pavol R. pred súdom potvrdil, že podpis na zmenke je jeho. Tiež, že ju podpísal v deň, ktorý je na nej uvedený. Celkovo mal 11. júna 2000 signovať štyri zmenky. Okrem zmenky na vtedajších 250 miliónov korún (8,3 milióna eur) aj druhú zmenku s rovnakou hodnotou, plus ďalšie dve záručné blankozmenky. Na nich má byť uvedená suma viac ako 26 miliónov eur na každej. "Zmenkou sme zabezpečovali ďalšiu existenciu Televízie Markíza. Naprávali sme to, do čoho nás dostala pani Volzová (spoluzakladateľka televízie), keď uznala neexistujúci záväzok, neplatnú zmluvu, súhlasila s exekúciou a spôsobila ohrozenie celej licencie TV Markíza. Tými zmenkami sme len zabezpečili, že televízia dodnes môže vysielať," objasnil Pavol R. pozadie vzniku zmenky. Vyhlásil, že o veci rokoval so zástupcom Gamatexu – dnes nebohým právnikom Ernestom Valkom, ktorý bol v tom čase podpredsedom licenčnej rady.

19. februára 2018 – Sudca Okresného súdu Bratislava V odročil pojednávanie z dôvodu ochorenia právneho zástupcu žalovaného Pavla R.

22. februára 2018 – Pojednávanie sa neuskutočnilo, nakoľko polícia musela evakuovať všetky súdy v Bratislave pre nahlásenú bombovú hrozbu.

28. februára 2018 – Výpoveďou Mariana K. na Okresnom súde (OS) Bratislava V pokračovalo pojednávanie. Uviedol, že k Pavlovi R. nemá žiaden vzťah a to ani pracovný alebo obchodný. Z výsluchu ďalej vyplynulo, že Marian K. nevie, koľko zmeniek mohol Pavol R. podpísať v roku 2000. Vtedajšia spolumajiteľka Markízy Sylvia Volzová však o vystavených zmenkách nevedela a Marian K. ju o nich ani neinformoval.

16. apríla 2018 – Na OS Bratislava V pokračovalo hlavné pojednávanie. Právny zástupca TV Markíza na pojednávaní predložil odborné stanovisko ohľadom pravosti podpisu Pavla R. na zmenke.

26. apríla 2018 – Pavol R. a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana K. Rozhodla o tom sudkyňa OS Bratislava V Zuzana Maruniaková. Rozsudok nebol právoplatný. Pavol R. sa na jeho vynesení nezúčastnil a Marian K. ho nekomentoval.

2. mája 2018 – Pavol R. zmenku v hodnote viac ako 26 miliónov eur podpísal. Uviedol to na OS Bratislava V, na ktorom pokračovalo pojednávanie v prípade zmenkovej kauzy. Právny zástupca televízie Tomáš Kamenec upozornil na z jeho pohľadu viacero nezrovnalostí v celej kauze. Zdôraznil, že v účtovníctve Markízy "neexistuje zmienka o zmenke," ktorá je predmetom konania a nie je nikde evidovaná.

14. mája 2018 – Televízna spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so spornými zmenkami v celkovej hodnote 70 miliónov eur trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

6. júna 2018 – Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci sporných zmeniek v celkovej hodnote 70 miliónov eur, ktoré mal podpísať niekdajší štatutár TV Markíza Pavol R.

15. júna 2018 - V súvislosti s kauzou zmeniek vo výške takmer 70 miliónov eur požiadala TV Markíza Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom K. riadne splnili daňové povinnosti. Ako informovali zástupcovia televízie, existuje dôvodné podozrenie na viacnásobné porušenie zákona o účtovníctve, zákona o dani z príjmov a daňového poriadku.

20. júna 2018 – Na OS Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie zmenky v hodnote 26.190.002 eura. Termín pojednávania bol zrušený z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

20. júna 2018 – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že podnikateľa Mariana K. zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek.

20. júna 2018 – Pavol R. si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa dostaví na výsluch.

21. júna 2018 – Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol R. absolvoval výsluch pred vyšetrovateľom v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Polícia ho zadržala a podala podnet na jeho väzobné stíhanie.

21. júna 2018 – Po bývalom riaditeľovi a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vypočul vyšetrovateľ NAKA v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov aj podnikateľa Mariana K. Ten zostal naďalej zadržaný.

23. júna 2018 - Podnikateľ Marian K., ako aj bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister Pavol R. budú stíhaní na slobode. Obidvaja sú obvinení v prípade falšovania zmeniek voči televízii. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

28. júna 2018 – Podnikateľ Marian K. bude stíhaný väzobne. Na verejnom zasadnutí o tom rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý čiastočne vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie. Bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. bude stíhaný na slobode. Mariana K. odviedli do väzby z pojednávacej miestnosti. Verdikt NS SR bol definitívny.

19. júla 2018 - Televízia Markíza podala odvolanie proti rozhodnutiu prvostupňového súdu v kauze podozrivých zmeniek. Okresný súd Bratislava ešte 26. apríla 2018 rozhodol v prospech spoločnosti Mariana K. Podľa Markízy však súd nezobral do úvahy presvedčivé dôkazy, že zmenky sú falošné.

30. júla 2018 - Podnikateľ Marian K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby.

3. augusta 2018 - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici zamietol žiadosť obvineného podnikateľa Mariana K. o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe.

22. augusta 2018 - Podnikateľ Marian K. ostáva naďalej vo väzbe. Najvyšší súd (NS) SR zamietol jeho sťažnosť na rozhodnutie prvostupňového súdu. Má za to, že dôvody väzby trvajú naďalej.

23. augusta 2018 – Posudok zahraničného znalca, ktorý predložila obhajoba Mariana K., nepreukazuje, že miliónové zmenky boli podpísané v roku 2000. TV Markíza tým reagovala na vyhlásenia obhajcov podnikateľa, ktorí posudkom údajne dokazujúcim pravosť zmeniek argumentovali pri rozhodovaní o jeho prepustení z väzby na slobodu. Gerard M. Laporte z USA v posudku uviedol, že na základe jeho komplexného forenzného vyšetrenia vrátane chemickej analýzy na odhad veku atramentu nemožno dospieť k záveru, či dokument bol vytvorený a podpísaný 11. júna 2000. Preto sa nazdáva, že neexistujú dôkazy na podporu tvrdenia, že dokumenty boli podpísané inokedy.

11. septembra 2018 – Senát Ústavného súdu (ÚS) SR odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť podnikateľa Mariana K. týkajúcu sa jeho väzby.

26. septembra 2018 - Pojednávanie o zmenkovom spore týkajúcom sa TV Markíza sa nekonalo. OS Bratislava V zrušil pojednávanie z dôvodu podanej námietky zaujatosti žalobcom. Súd predložil vec nadriadenému súdu (Krajský súd v Bratislave) na rozhodnutie o podanej námietke zaujatosti.

8. októbra 2018 - Podnikateľ Marian K. odovzdal do trezoru okresného súdu originály zmeniek, za ktoré žiadal vyplatiť od televízie Markíza desiatky miliónov eur. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom R.

6. novembra 2018 - Podnikateľ Marian K. podal žiadosť o prepustenie z väzby. Žiadosť bola doručená dozorujúcemu prokurátorovi 12. novembra 2018.

15. novembra 2018 – Zmenky, ktoré sa týkajú TV Markíza, nie sú autentické. Renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie totiž dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdí Pavol R. a podnikateľ Marian K. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, dve a pol hodiny rozhodoval o tom, či sa podnikateľ Marian K. dostane z väzby. Rozhodnutie však nebolo známe.

11. decembra 2018 - V kauze takzvaných televíznych zmeniek obvinený podnikateľ Marian K. zostal naďalej za mrežami, väzobne stíhaný. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí.

14. decembra 2018 – V kauze takzvaných televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur v Národnej kriminálnej agentúre v Banskej Bystrici vypovedal obvinený Pavol R. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba. Odmietol, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu.

8. januára 2019 – Podnikateľ Marian K. obvinený v kauze televíznych zmeniek zostal naďalej v sprísnenej väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí.