Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vzťahy SR a Maďarska sú teraz výborné, tvrdí Peter Weiss

Peter Weiss Foto: TASR/Jozef Ďurník

Veľvyslanec podrobne vykreslil rozvoj vzájomných hospodárskych vzťahov, v rámci ktorých aj napriek negatívnym vplyvom krízy dosiahla obchodná výmena oproti roku 2011 rast vo výške 5,9 percenta.

Budapešť 30. septembra (TASR) - Vzťahy Slovenskej republiky a Maďarska sú v súčasnosti snáď najlepšie za uplynulých 20 rokov, vyhlásil veľvyslanec SR v Maďarsku Peter Weiss v rozhovore pre dnešné vydanie maďarského ľavicového denníka Népszava.

Weiss v reakcii na otázku, či sa slovensko-maďarské vzťahy zlepšili od roku 2010, keď budapeštianska vláda prijala zákon o dvojakom občianstve, v úvode odpovede zdôraznil, že Slovensko je štvrtým najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska a Maďarsko je piatym najdôležitejším partnerom Slovenska.

Veľvyslanec v rozhovore podrobne vykreslil rozvoj vzájomných hospodárskych vzťahov, v rámci ktorých aj napriek negatívnym vplyvom krízy dosiahla obchodná výmena oproti roku 2011 rast vo výške 5,9 percenta. V politickej oblasti vyzdvihol udržiavanie kontaktov na úrovni predsedov vlád i prezidentov, ako aj spoluprácu pri presadzovaní záujmov regiónu v rámci Európskej únie.

Otázku dvojakého občianstva označil Weiss za obojstranný problém. Ako zdôraznil, Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v júni zamietol sťažnosť dvoch bývalých slovenských občanov, ktorí pre nadobudnutie maďarského občianstva prišli o slovenské, a Petičný výbor Európskeho parlamentu práve teraz odmieta túto otázku zaradiť do programu rokovania.

"Omnoho dôležitejšie sú však dvojstranné rokovania expertov (pozn. TASR: členov slovenských a maďarských expertných skupín príslušných rezortov). Tento problém, ktorý nevznikol kvôli Slovenskej republike, nemožno vyriešiť pod vplyvom vonkajších tlakov," konštatoval slovenský veľvyslanec.

Slováci nie sú euroskeptikmi a majú radi euro, ktoré považujú za významný faktor stability slovenskej ekonomiky, povedal diplomat v reakcii na ďalšie otázky denníka, ktorý sa zaujímal okrem iného tiež o postoj Bratislavy k Benešovým dekrétom, o vzťahy politických strán Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK), či je možný návrat bývalého šéfa SNS Jána Slotu, ale aj o to, či má spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky budúcnosť.