Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z rozpočtu na oslavy SNP ide vyše tretiny na opravy

Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Foto: TASR/Milan Kapusta

Viac informácií o programe osláv 75. výročia SNP v Banskej Bystrici môžu návštevníci nájsť na stránke www.muzeumsnp.sk.

Banská Bystrica 14. augusta (TASR) – Rozpočet celoštátnych osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa uskutočnia 29. augusta v Banskej Bystrici, počíta so sumou 3.148.000 eur. Ich hlavnými organizátormi sú Úrad vlády SR, ministerstvá obrany a kultúry v spolupráci s Múzeom SNP. Informovala o tom v stredu v Banskej Bystrici ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Podľa nej oslavy okrúhleho výročia sa snažia urobiť ešte viac výnimočnými a programom do mesta pod Urpínom pritiahnuť návštevníkov z celého Slovenska.

Ako ministerka, ktorá dlhé roky žije v Banskej Bystrici, poznamenala, sama pochádza z rodiny, v ktorej boli účastníci národnooslobodzovacích bojov. Zdôraznila, že SNP je kľúčový historický moment v našich dejinách a odmieta prekrúcanie historických faktov. Je rada, že si 75. výročie SNP pripomenieme dôstojne a veľkolepo a aj tak dáme najavo, že si neželáme žiadne návraty k totalite a k režimu, ktorý pohŕda ľudskými životmi. Je to možno aj posledná možnosť stretnúť sa ešte so žijúcimi účastníkmi SNP a vzdať im úctu rovnako, ako tým, ktorí sa už dnešných dní nedožili.

Oslavy SNP sa začnú oproti minulým rokom o hodinu skôr, teda o 10.00 h, preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov, na ktorých sa zúčastnia všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Na slávnostnom zhromaždení v areáli Pamätníka SNP vystúpia s príhovormi. Na jeho začiatku si všetci účastníci uctia minútou ticha padlých v SNP a bude za nich aj modlitba.

Popoludňajší program sa začne o 14.00 h a končí krátko pred 18.00 h, kedy na veľkoplošných obrazovkách premietnu film Povstanie. V rámci večerného galaprogramu vystúpia umelci ako Miroslav Dvorský, Miro Žbirka, Desmod, Lúčnica či SĽUK.

"Dramaturgiu, scenár a réžiu sme zverili profesionálom, akými sú Vlado Valovič a Ján Ďurovčík," dodala Laššáková.

Ako zdôraznil generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, viac ako tretina finančných prostriedkov určených na oslavy SNP ide na rekonštrukčné práce a opravy plôch, napríklad prístupových ciest do areálu múzea a pamätníka či miest pripomínajúcich SNP, akým je aj národná kultúrna pamiatka Pamätník v Nemeckej, ktorú kompletne obnovujú.

Viac informácií o programe osláv 75. výročia SNP v Banskej Bystrici môžu návštevníci nájsť na stránke www.muzeumsnp.sk.