Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32.000 klauniád

Zdravotní klauni, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Prvou nemocnicou, v ktorej zdravotnícki klauni pôsobili, bola vtedajšia Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave, teda súčasný Národný ústav detských chorôb (NÚDCH).

Bratislava 9. apríla (TASR) - Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.

OZ založili 7. apríla 2004, pričom nemocnice navštevovali štyria klauni. V súčasnosti má združenie vyše 70 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako 50 nemocníc, pričom navštevujú deti, dospelých aj seniorov. Mesačne urobia približne 230 zdravotných klauniád vrátane pravidelných návštev na detských oddeleniach aj špeciálnych programov.

Prvou nemocnicou, v ktorej zdravotnícki klauni pôsobili, bola vtedajšia Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave, teda súčasný Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). "Je to nemocnica, v ktorej naše združenie dostalo pred 20 rokmi možnosť začať svoje klaunské návštevy a dodnes ide o nášho najväčšieho partnera, pričom tu realizujeme približne štvrtinu všetkých našich klauniád," ozrejmil výkonný riaditeľ občianskeho združenia Milan Šagát.

Vzájomnú spoluprácu ocenil aj riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. "Veľmi si vážime prácu klaunov OZ Červený nos Clowndoctors, ktorí každý mesiac v našej nemocnici realizujú viac 50 klauniád, čo je ročne viac ako 600 návštev, počas ktorých rozveselia tisícky chorých detí, ich rodičov aj personál nemocnice," povedal.

Pri príležitosti výročia založenia OZ navštívil v pondelok (8. 4.) NÚDCH aj zakladateľ združenia Gary Alven Edwards. "Bolo veľmi príjemné zažiť znova klaunovanie v detskej nemocnici, kde sa začal písať úspešný príbeh Červeného nosa," skonštatoval.