Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Za predsedu štátnej volebnej komisie zvolili poslanci Eduarda Burdu

Na snímke vľavo novovymenovaný člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a vpravo predseda Národnej Rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas slávnostného aktu zloženia sľubu do rúk v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu 5. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR- Jakub Kotian

Štátna volebná komisia je nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb.

Bratislava 16. januára (TASR) - Za predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom večernom hlasovaní Eduarda Burdu. Výsledok tajnej voľby oznámil predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Rokovanie v pléne NR SR pokračovalo aj po 20.00 h, vyhlásením výsledkov voľby potom ukončili utorkové rokovanie. V 6. schôdzi budú pokračovať v stredu (17. 1.) od 9.00 h debatou o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona

Štátna volebná komisia je nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane. Má 14 členov.

V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva do komisie delegujú desať členov politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do NR SR, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie za koalíciu a opozíciu je rovnaké.

Okrem parlamentných strán nominovali po jednom členovi aj predseda Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho kontrolného úradu SR a generálny prokurátor SR.