Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zákon, ktorý zmení voľbu šéfa RTVS, predloží M. Maďarič čoskoro

Na snímke obrazové a strihacie pracovisko nového televízneho prenosového vozu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Foto: TASR/Michal Svítok

Maďarič prišiel so svojím zámerom v júni, deň potom, ako parlament zvolil Jaroslava Rezníka za nového šéfa telerozhlasu na obdobie nasledujúcich piatich rokov.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Zákon o RTVS, ktorý má priniesť nový spôsob voľby generálneho riaditeľa telerozhlasu, plánuje minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) predložiť v priebehu týždňa, dvoch, do vnútrorezortného pripomienkového konania. "Následne ho postúpim do legislatívneho procesu," povedal dnes po rokovaní kabinetu.

Maďarič prišiel so svojím zámerom v júni, deň potom, ako parlament zvolil Jaroslava Rezníka za nového šéfa telerozhlasu na obdobie nasledujúcich piatich rokov. Tento moment vtedy označil za najvhodnejší. Cieľom má byť odpolitizovanie voľby, ktorú predošlá vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS) zverila parlamentu. Maďarič v tejto súvislosti spomínal vytvorenie zboru voliteľov, ktorý by bol zložený zo zástupcov relevantných subjektov a občianskej verejnosti.

Na rozdiel od zmeny voľby šéfa telerozhlasu otvárať tému zvyšovania koncesií minister neplánuje. O tom, že pri tejto téme vidí nepriechodnosť, hovoril podľa svojich slov aj s Rezníkom. "Pri tom, keď ho pán predseda Národnej rady uvádzal do funkcie, tak ho vlastne de facto vyzval, aby ani on túto otázku neotváral a upriamil pozornosť na hľadanie vnútorných rezerv," podotkol Maďarič.

Pokiaľ by chcel nový šéf telerozhlasu získať od štátu viac peňazí, bude musieť najprv "nahlas a verejne" povedať, ako je to s vnútornými rezervami v RTVS, avizoval Maďarič. "Či ich tam našiel, alebo nenašiel," doplnil.