Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Zákon na úpravu činnosti Vojenského spravodajstva ide do 2. čítania

Na snímke poslanci v rokovacej sále Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Účinnosť zákona navrhuje od 1. januára 2023.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Pôsobenie Vojenského spravodajstva (VS) by mohol upraviť nový zákon. V utorok ho poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Rezort obrany argumentuje, že po 28 rokoch účinnosti viaceré ustanovenia doterajšieho zákona nezodpovedajú súčasným potrebám a aktuálnemu bezpečnostnému prostrediu. Legislatíva má zohľadniť aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.

"Zmeny, ktoré návrh zákona prináša, precizujú a dopĺňajú úlohy a oprávnenia Vojenského spravodajstva a taktiež posilňujú kontrolu VS mechanizmami vnútornej i vonkajšej kontroly, čím vytvárajú právny základ pre adekvátne pôsobenie VS v spravodajskej komunite moderných demokratických štátov medzinárodného spoločenstva," uviedol rezort obrany.

V novom zákone by mohli pribudnúť napríklad úlohy zamerané na hybridné hrozby a dezinformácie, radikalizáciu spojenú s terorizmom a extrémizmom aj spravodajskú podporu Ozbrojených síl SR. Špecifikuje sa tiež postavenie Centra pre kybernetickú obranu SR, jeho pôsobnosť, úlohy a zameranie. Zákon tiež vymedzuje okruh adresátov spravodajských informácií a stanovuje ich rozsah a účel, na splnenie ktorého sa získané spravodajské informácie týmto adresátom poskytujú.

Návrh upravuje aj zasadanie parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Stanovuje napríklad, že ak člen výboru prestane byť členom poslaneckého klubu, jeho členstvo vo výbore zanikne dňom vystúpenia alebo vylúčenia z klubu. Výbor sa má schádzať najmenej raz za štvrťrok.

Účinnosť zákona navrhuje od 1. januára 2023.