Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Zákon o zodpovednosti za škodu plénom prešiel aj po druhý raz

Z 11. schôdze Národnej rady SR v Bratislave, 27. novembra 2012. Na snímke zľava poslanci za stranu SMER - SD Mojmír Mamojka, Dušan Jarjabek a Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Michal Svítok

Prijímanie zákonov či schvaľovanie medzinárodných zmlúv parlamentom nebude môcť byť vnímané ako nezákonná činnosť. Dnes čelí NR SR niekoľkým stámiliónovým žalobám za zákony, ktoré poslanci prijali.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Poslanci NR SR dnes akceptovali pripomienky prezidenta SR Ivana Gašparoviča, s ktorými im vrátil na opätovné prerokovanie novelu zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a právnu normu 83 hlasmi opätovne schválili.

Hlava štátu poukázala, že účelom právnej normy je vytvoriť legislatívne podmienky na ďalšie zlepšenie fungovania inštitútu zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, no z pôvodnej novely nie jasné, aké prostriedky má poškodená osoba ako účinné využiť na dosiahnutie nápravy.

Ako vyplýva z novely, prijímanie zákonov či schvaľovanie medzinárodných zmlúv parlamentom nebude môcť byť vnímané ako nezákonná činnosť. V súčasnosti čelí NR SR niekoľkým stámiliónovým žalobám za zákony, ktoré poslanci prijali. Tieto žaloby označil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pred časom za absurdné.

Samotná novela zároveň stanovuje, že výška nemajetkovej ujmy priznanej na základe zodpovednosti štátu za výkon verejnej moci sa bude od decembra odvodzovať na základe výšky odškodnenia osôb poškodených násilnými trestnými činmi. Ako vyplýva z novely, v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujmy tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu.

Ako vyplýva z novely, v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujmy tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu. "V opačnom prípade by vznikal rozpor s poukazovaním na ľudský život ako najvyššiu hodnotu, od ktorej sa odvodzujú ostatné hodnoty," konštatuje sa v novele.

Súdy pri určovaní konkrétnej výšky náhrady za spôsobenú ujmu budú zohľadňovať nielen primeranosť k iným finančným kompenzáciám, ale naďalej prihliadať napríklad na osobu poškodeného, jeho doterajší život a prostredie.