Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

NR SR zamestnalo hľadanie vinníka za neúspešnú potravinovú pomoc

Vinu za neúspešný program potravinovej pomoci v roku 2012 si medzi sebou navzájom posúva terajšia a bývalá vláda.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Spor o zodpovednosť za nevydarenú potravinovú pomoc v Slovenskej republike zamestnala poslancov Národnej rady (NR) SR v závere dnešného rokovacieho dňa. Správa o potravinovej pomoci, ktorú pripravil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD), prišla na rad na koniec 13. rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu.

Vinu za neúspešný program potravinovej pomoci v roku 2012 si medzi sebou navzájom posúva terajšia a bývalá vláda. Podľa ministra Jahnátka je zodpovednosť na pleciach bývalého šéfa agrorezortu Zsolta Simona (Most-Híd). Ten zase tvrdí, že dostal deň pred parlamentnými voľbami informáciu o tom, aký objem peňazí má na potravinovú pomoc k dispozícii. Pred odchodom z rezortu nechal svojmu nástupcovi na stole pripravené alternatívy na to, ako môže v prípade potravinovej pomoci pokračovať. "Ako je teda možné, že to všetky ostatné krajiny stihli, len Slovenská republika nie?" pýtal sa Simon v rozprave.

Podľa súčasného vedenia agrorezortu však pre ponechávanie definitívneho rozhodnutia realizácie programu v roku 2012 na nové vedenie ministerstva nebolo možné uskutočniť verejné obstarávanie na výber dodávateľa potravín. "Z uvedeného vyplýva, že dochádzalo k časovému posunu, a tým aj k eliminácii včasnej a úspešnej realizácii programu," uvádza agrorezort v správe.

V rokovaní budú poslanci Národnej rady pokračovať v utorok 18. decembra o 9. hodine diskusiou o stave justície. Na rad by malo prísť aj hlasovanie o doteraz prerokovaných bodoch. Medzi inými napríklad aj o spornom zákone o podpore obnoviteľných zdrojov energie.