Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Z troch rezortov odovzdali humanitárnu pomoc pre afganské deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ocenila, že pomoc sa zameriava na vzdelanie.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Zástupcovia rezortov diplomacie, vnútra a obrany v piatok na bratislavskom letisku odovzdali 540 školských rovnošiat pre afganských žiakov z mesta Mazáre Šaríf. Dokopy so školským nábytkom od Slovenskej katolíckej charity tak Slovensko do Afganistanu pošle humanitárnu pomoc v hodnote vyše 28.000 eur.

"Negramotnosť v Afganistane dosahuje 70 percent a týka sa najmä mladých žien. To má negatívne dosahy na hospodársky vývoj, migračné a utečenecké toky aj radikalizáciu mládeže. Práve dnešná aktivita je dôkazom toho, že sa snažíme tieto problémy riešiť v krajinách pôvodu," priblížila dôvody pomoci riaditeľka jednej zo sekcií v rezorte diplomacie Karla Wursterová.



Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ocenila, že pomoc sa zameriava na vzdelanie. "Mladá generácia znamená budúcnosť pre každú krajinu," konštatovala. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pripomenul, že humanitárna pomoc je ukážkou, ako medzinárodné spoločenstvo pomáha obyvateľom v krízových regiónoch. "Misie a operácie, v ktorých naši vojaci pôsobia, nie sú len o zabezpečení vojenskej pomoci, ale aj o tej humanitárnej," zdôraznil.



Školu začal z vlastných úspor stavať Nasir Jalili, slovenský parazitológ pôvodom z Afganistanu. Prispeli na ňu aj slovenskí vojaci z afganského Kandaháru, neskôr aj ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí sumou 50.000 eur. Práce na škole nie sú dokončené, študuje v nej však už 500 žiakov. "Veríme, že spoločným úsilím s rezortmi vlády a docentom Jalilim dávame žiakom lepšiu šancu na vzdelanie a plnohodnotný život," vyhlásil generálny tajomník charity Erich Hulman.