Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HARBUĽÁK: Pri diskusii o lesoch netreba zabúdať ani na cestovný ruch

Marek Harbuľák, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Cestovný ruch na Slovensku je totiž podľa zväzu absolútne úzko spätý s prírodou.

Bratislava 9. januára (TASR) - Pri diskusii o lesoch na Slovensku netreba zabúdať na potreby cestovného ruchu v krajine. Upozorňuje na to Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR, ktorý považuje otvorenie diskusie o spôsobe hospodárenia v lesoch a chránených oblastiach za veľmi dôležité.

"Chceme však zdôrazniť aj to, že pri hľadaní udržateľného riešenia ochrany prírody a krajiny je potrebné pamätať aj na potreby cestovného ruchu a jeho rozumný rozvoj, osobitne v Nízkych a Vysokých Tatrách," priblížil prezident ZCR SR Marek Harbuľák v utorkovom stanovisku.

V tejto súvislosti preto oceňuje prístup a deklarovanú ambíciu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) dotiahnuť do konca roka zonáciu rozlohou najväčšieho národného parku na Slovensku - Tatranského národného parku. "Sľubne a konštruktívne vyznievajú aj slová ministra, že pri hľadaní riešenia je potrebné skĺbiť rôzne záujmy a hľadať kompromisy, a po nastavení pravidiel by prínosy z existencie národného parku mali cítiť všetky dotknuté strany," doplnil Harbuľák.

Cestovný ruch na Slovensku je totiž podľa zväzu absolútne úzko spätý s prírodou. "Nie je náhoda, že práve oblasti národných parkov patria zároveň k najnavštevovanejším destináciám v rámci Slovenska, a teda aj k najdôležitejším zdrojom príjmov z turizmu," opísal prezident ZCR SR.

Bez atraktívnej prírody a krajiny by návštevnosť Slovenska zahraničnými turistami a tiež aj domáci cestovný ruch podľa neho významne utrpeli. "Je preto v bytostnom záujme subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu, ale aj štátu, aby bolo jasne definované, ako podnikať v cestovnom ruchu a zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb, a pritom negatívne neovplyvňovať oblasti so vzácnym prírodným bohatstvom," vysvetlil.

Okrem jasného nastavenia pravidiel je však podľa Harbuľáka potrebné zadefinovať aj priestor pre ďalší rozumný rozvoj služieb cestovného ruchu. "Pretože, ako ukazujú príklady z Európy aj sveta, v oblastiach, ktoré rezignovali na neustále zlepšovanie služieb a adaptovanie sa novým potrebám návštevníkov, cestovný ruch upadá a postupne zaniká," opísal.

Zakonzervovanie súčasného stavu a obmedzenie prístupu turistov k prírodným krásam by mohlo podľa zväzu negatívne ovplyvniť zamestnanosť dotknutých regiónov, ale aj ekonomiku Slovenska. Cestovný ruch totiž podľa ZCR SR prispieva ročne do ekonomiky tržbami viac ako päť miliárd eur.