Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Chrípka drví Nitriansky aj Trnavský kraj

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Nitra 15. januára (TASR) – Počet ochorení na chrípku v Nitrianskom kraji po zimných školských prázdninách prudko stúpol. Podľa údajov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo počas druhého kalendárneho týždňa tohto roku nahlásených 8594 akútnych respiračných ochorení.

Z tohto počtu šlo o chrípku v 1149 prípadoch. „Oproti minulému kalendárnemu týždňu to predstavuje nárast chrípky a chrípke podobných ochorení o 86,4 percenta,“ informoval RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo v skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 201 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 52,2 percenta zápalov prínosových dutín, 20,4 percenta zápalov pľúc a 27,4 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 70 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 68 percent lekárov pre dospelých.

Počet prípadov chrípky a ARO stúpa aj v Trnave


V uplynulom, 2. kalendárnom týždni zaznamenali zdravotníci v Trnavskom kraji 4933 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1509 pacientov na 100 tisíc obyvateľov. Z toho chrípke podobných ochorení bolo 584. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom ide o vzostup chorobnosti na ARO o 21,78 percent a u chrípky o 29,93 percenta.

Najvyššiu chorobnosť (1830) mali v okrese Dunajská Streda, najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. "U 3,3 percenta ochorení bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín," informovala v pondelok Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. Počet prípadov si nevyžiadal zatvorenie žiadneho školského ani predškolského zariadenia.