Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Noví predsedovia VÚC pretavia zásady slušného župana do memoranda

Na snímke vľavo zastupujúci poslanec predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Mikuláš Krippel, predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TSK) Jozef Viskupič a predseda Prešovského kraja (PSK) Milan Majerský počas historického prvého stretnutia novozvolených županov víťaznej koalície pod záštitou Eriky Jurinovej - novozvolenej županky ŽSK 10. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nový predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka povedal, že noví predsedovia VÚC prvýkrát ukázali, že vedia spolupracovať, hoci nie sú všetci z jednej strany.

Žilina 10. novembra (TASR) – Novozvolení predsedovia vyšších územných celkov (VÚC) v Žiline, Trnave, Prešove, Košiciach a poslanec Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Mikuláš Krippel, ktorý zastupoval nového predsedu BSK Juraja Drobu, sa na piatkovom stretnutí v Žiline zhodli na zásadách slušného župana. Pretavia ich do spoločného memoranda a podpíšu na stretnutí po Novom roku. Na brífingu po stretnutí to povedala novozvolená predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

"Chceme konať vo verejnom záujme a maximálne transparentne, zapojiť verejnosť do rozhodovania, hospodárne nakladať s majetkom. Budeme trvať na otvorených a transparentných výberových konaniach. Budeme zverejňovať podrobné majetkové priznania na verejnú kontrolu. A najmä, budeme župani, ktorí budú slúžiť všetkým. Mladým, seniorom, osobám so zdravotným postihnutím, ale aj rodinám s deťmi," uviedla Jurinová.

Nový predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský doplnil, že voľby do VÚC boli základom pre to, aby sa samosprávne kraje zmenili k lepšiemu. "A aby naozaj začali slúžiť ľuďom, ktorí v nich žijú. Veríme, že najbližšie obdobie sa budeme stretávať tak ako dnes, ale aj s ostatnými županmi v takzvanej SK8. Verím, že premiér a vláda SR nezanevrú napriek tejto zmene na ľudí, ktorí žijú v týchto krajoch a budú nachádzať spoluprácu a komunikáciu pri riešení našich problémov," podotkol Majerský.



Podľa nového predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku dnes noví predsedovia VÚC prvýkrát ukázali, že vedia spolupracovať aj napriek tomu, že nie sú všetci z jednej strany. "Napriek tomu vieme vytvoriť silu, ktorá dokáže pohnúť Slovenskom, pohnúť vecami verejnými v prospech ľudí. Tak, aby prínos cítil každý občan v našich krajoch. Ja si myslím, že v tejto zostave sa nám to podarí a občania čoskoro pocítia zlepšenie," dodal Trnka.

"Stretnutie na pozvanie historicky prvej županky symbolizuje, že sme odhodlaní spolupracovať aj v tomto formáte. To znamená, župani, ktorí vzišli z nových volieb a nie sú súčasťou politických projektov vládnej koalície. Je ale veľmi dôležité na tomto mieste povedať, že problémy občanov nemajú politické zafarbenie. Preto je veľmi dôležité, aby vláda pristúpila k agende nielen pre dva kraje, odkiaľ pôsobia župani z vládnej koalície. Ale aby pristúpila k všetkým županom rovnako," zdôraznil predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.