Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LUCIA ŽITŇANSKÁ: Inštitút osobného bankrotu plní svoj účel

Na snímke vpravo v popredí ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd). Foto: TASR/Martin Baumann

Fiľakovo 27. októbra (TASR) – Inštitút osobného bankrotu, ktorý nadobudol platnosť približne pred polrokom, plní svoj účel a pomáha ľuďom zbaviť sa exekúcií a opäť sa z dlhovej pasce dostať do života. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na piatkovej besede vo Fiľakove, kde sa stretla s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, koordinátormi a zamestnancami Centra právnej pomoci (CPP) z okresov Lučenec, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota.

„Ak na celom Slovensku mesačne dáva CPP okolo 800 návrhov na oddlženie prostredníctvom osobného bankrotu, tak to znamená mesačne riešenie situácie 800 ľudí, ergo 800 rodín,“ uviedla ministerka s tým, že na mesačnej báze sledujú, ako sa vyvíja uplatňovanie tejto právnej úpravy. Záujem o osobný bankrot podľa nej vyzerá byť stabilný a očakávania, že ročne oň prejaví záujem okolo 10.000 ľudí, sa napĺňajú.

Ako pokračovala, na Slovensku je však ešte stále veľa ľudí, ktorí potrebujú riešiť svoju situáciu, ale k osobnému bankrotu sa zatiaľ nedostali. „Je to štandardná situácia. Keď sa dlho niečo nerieši, tak je potom veľa ľudí, ktorých treba riešiť. Ja verím, že postupne pomôžeme každému, komu budeme vedieť pomôcť,“ dodala.

Beseda vo Fiľakove jej podľa vlastných slov dala niekoľko podnetov, napríklad vydanie informačných letákov o právnej pomoci aj v maďarčine. „Budem o tom hovoriť s riaditeľkou CPP. Myslím si, že na tomto dvojjazyčnom území je legitímne mať letáky aj v maďarčine, aby informovanosť bola lepšia,“ zakončila Žitňanská.