Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská podáva podnet na kontrolu tendrov na marketingové služby

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Očakávam, že ÚVO predmetný tender preskúma, uviedla poslankyňa.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská podá v najbližších dňoch na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR podnet na kontrolu postupu pri tendroch na marketingové služby, právne služby a poradenské služby v oblasti obchodu a riadenia, ktoré pre viaceré subjekty verejnej správy realizoval verejný obstarávateľ Regionálna Obstarávacia Agentúra, s.r.o., Horné Plachtince.

"Nakoľko mám vážne pochybnosti o zákonnosti postupu, ktorý Ministerstvo vnútra SR ako centrálny obstarávateľ v tomto prípade zvolilo, očakávam, že ÚVO predmetný tender preskúma," uviedla poslankyňa. Ako tvrdí, zvolila aj rýchlu cestu a listom sa obrátila na štatutárnych zástupcov dvoch desiatok dotknutých subjektov verejnej správy a požiadala ich o odpovede na otázky týkajúce sa ich kontraktu s uvedenou Regionálnou Obstarávacou Agentúrou (ROA).

Keďže podľa jej slov ROA vznikla až v druhej polovici roka 2012 a krátko po svojom vzniku začala obstarávať služby pre desiatky subjektov verejnej správy za viac ako 100 miliónov eur, hoci predtým vo vlastnom mene súťaže v rovnakých predmetoch zákaziek neobstarávala, Žitňanskú zaujíma, čím si vyslúžila dôveru štyroch ministerstiev, ZMOS-u, Slovenskej akadémie vied, miest Prešov, Nitra, Partizánske, Prešovského samosprávneho kraja a ďalších, že jej bol takýto tender zverený.

Opozičná poslankyňa verí, že odpovede dostane včas a "otázky nezapadnú v rade ďalších káuz, ktoré sa v súvislosti s verejnými obstarávaniami alebo zverejňovaním zmlúv v poslednom čase objavujú".

Kaliňák tvrdí, že jeho rezort nenakupuje PR služby

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na medializovanú kauzu reagoval, že jeho rezort nenakupuje PR služby a dokonca nemá ani riadiaci orgán na eurofondy. "Jeden úplne nezmyselný článok vydávate za fakt. Vy ste už počuli o tom, že ministerstvo vnútra nakupuje PR služby? Aké PR služby si môžeme objednať z technickej pomoci, ktorú nemáme?," opýtal sa Kaliňák. Ministerstvo sa podľa neho v rámci tohto centrálneho obstarávania zaujíma o možnosť získať na špecializované problémy audítorské a právnické služby za primerané ceny a v elektronickej aukcii.

Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) z Horných Plachtiniec podľa Hospodárskych novín získala zákazku rozdeliť 130-miliónový finančný rámec na reklamné a PR služby (správne má byť na publicitu a informovanosť, pozn. TASR). Tender zorganizovala pre štyri ministerstvá, jeden samosprávny kraj, štyri mestá, dve univerzity, v mene 25 štátnych a verejných subjektov, medzi nimi i rezort vnútra. Väčšinovým vlastníkom ROA je obec Horné Plachtince a menšinovým súkromná firma TenderOnline.

K.LUTHEROVÁ: Žitňanskej podnet ROA vyhovuje, zjednoduší procesy v budúcnosti

Podnet podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) ohľadom tendrov, ktoré realizovala Regionálna obstarávacia agentúra (ROA), konateľka firmy Katarína Lutherová víta. "Do budúcnosti nám to zjednoduší ďalšie procesy," povedala dnes pre TASR.

"Keďže realizujeme a zodpovedáme za verejné obstarávanie, musíme pristúpiť na všetky kontroly, ktoré budú chcieť uskutočňovať nadriadené, alebo riadiace orgány prijímateľov. Akákoľvek kontrola ÚVO nám v tom pomôže," dodala.

Centrálne obstarávanie, ktoré ROA realizuje, je podľa nej celoeurópsky trend, ktorý inštitúciám umožní ušetriť finančné prostriedky jednak na riešenie agendy súvisiacej obstarávaním, ale dáva im možnosť dosiahnuť aj lepšiu cenu za služby.

Služby obstarávacej agentúry sú pre štátne inštitúcie bezplatné, odmenu pre ROA bude vždy hradiť firma, ktorá bude inštitúciám služby dodávať, na základe osobitnej dohody. "V žiadnom prípade o túto odmenu nemôže byť navýšená suma, za ktorú sa vysúťaží plnenie konkrétnej zákazky," vysvetľuje Lutherová. Cena za služby sa bude generovať na základe elektronickej aukcie spomedzi firiem, ktoré si vysúťažili rámcové zmluvy s ROA.

Zmluvy o spolupráci, ktoré s ROA podpísalo 26 štátnych inštitúcií, vrátane štyroch ministerstiev, im dávajú možnosť na základe vlastného uváženia využiť v prípade potreby služby agentúry. Povinnosť využívať ich tieto inštitúcie nemajú, ak sa však pre ne rozhodnú, spadajú pod všetky kontrolné právomoci nadriadených orgánov. "Akákoľvek kontrola ÚVO nám v tom pomôže a zrýchli celý proces," reagovala Lutherová na otázku, či sa pri takýchto kontrolách bude ROA môcť oprieť aj o preverenie pôvodných tendrov.

K.LUTHEROVÁ: Kontrola z Úradu pre verejné obstarávanie nám pomôže a zrýchli proces





Zatiaľ prebehli dva, na služby v oblasti informovanosti a publicity a odborno - poradenských služieb v oblasti auditu a právnych služieb. V oblasti auditu v tendri uspeli TPA Horwath A&A, s. r. o., Deloitte Audit s. r. o. a Proctum Consult s. r. o. V právnych službách to boli Dedák & Partners, s. r. o., Advokátska kancelária Ecker - Kán @ Partners, advokátska kancelária Dvorecký @ Bohunický s. r. o a AKNG, s. r. o. V oblasti publicity a informovanosti Promea Communication, spol. s. r. o., Adventure, spol. s. r. o., Globe Production s. r. o., Comm s. r. o.

Lutherová považuje za absurdné, ak dnes niektoré PR firmy dávajú do médií vyjadrenia, podľa ktorých nemali šancu dozvedieť sa o tendri. "Proces funguje tak, že sa zverejní oznámenie vo vestníku, aj v našom, aj európskom. Každý má k tomu prístup. Predpokladám, že všetky subjekty, ktoré sa pohybujú vo verejnom obstarávaní, fungujú tak, že majú nastavený filter na služby, ktoré poskytujú, aby im to chodilo," povedala.

"Všetci sa mohli prihlásiť. Mne to pripadá ako veľmi účelové vyjadrenia niekoho, kto sa neprihlásil a zrazu zistil, že sa možno aj mohol," dodala. Na kritiku, že v oznámení nebola uvedená suma zákazky Lutherová reagovala, že zo zákona táto suma v oznámení uvedená nemusí byť. Okrem toho, v tomto prípade bola vyčíslená len veľmi orientačne vo výške od 130.000 do 130 miliónov eur na základe tohto, koľko služieb by si teoreticky mohli jednotlivé subjekty objednať.

"Povinný údaj bol, že obstarávame pre viacerých, bolo zrejmé, že sme centrálna obstarávacia organizácia. Ten, kto sa vyzná vo verejnom obstarávaní presne vedel o čo ide. Mohli sa všetci prihlásiť. Môj názor je, že čím viac by sa ich prihlásilo, tým by bola súťaž kvalitnejšia," dodala.

"Predstavitelia rezortu vnútra viackrát dôrazne vysvetlili, že ministerstvo nenakupuje žiadne PR služby, ktoré prostredníctvom rámcovej dohody obstarala Regionálna obstarávacia agentúra," uvádza sa v dnešnom stanovisku Komunikačného odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. MV uvádza, že nechce podporovať "klamlivé medializované podozrenia a rôzne špekulácie, ktoré môžu navodiť falošný obraz o tom, že štát nakupuje netransparentne".

Zároveň MV SR, ako budúci garant centrálneho obstarávania pre štátne inštitúcie, dnes oficiálne vydalo odporúčacie stanovisko inštitúciám štátnej a verejnej správy zapojeným do spolupráce s ROA, aby si v prípade potreby obstarávali podobné služby pod vlastnou gesciou. Služby tejto agentúry rezort odporúča využiť len v prípade, že na základe elektronickej aukcie obstará ROA potrebný tovar alebo službu ekonomicky výhodnejšie.