V prírodnom prostredí podľa neho momentálne ryby v podstate neprijímajú potravu, voda je chladná, sú v stave hibernácie.
Autor TASR
Považská Bystrica 23. decembra (TASR) – Živý vianočný kapor vypustený do prírodného prostredia neprežije. Pre TASR to povedal ichtyológ Peter Marták. V prírodnom prostredí podľa neho momentálne ryby v podstate neprijímajú potravu, voda je chladná, sú v stave hibernácie. Kapry určené na štedrovečerný stôl sú niekoľkonásobnou manipuláciou a z nej vyplývajúcou stratou tuku oslabené, v mnohých prípadoch aj mechanicky poškodené.
„Kým sa kapor dostane na vianočný stôl, musia ho vyloviť do siete, následne sa dostane na triedičku a z nej do kade. Z kadí putuje do sádky, kde je veľa rýb a tie sú v neustálom pohybe. Strácajú pritom veľa tuku, čo priaznivo vplýva na kvalitu mäsa, ryba nie je taká mastná, svalovina je pevnejšia a kapor je chutnejší,“ uviedol Marták.
Ako dodal, ak sa niekomu kapra uľútostí a chce mu darovať slobodu vypustením do rieky alebo rybníka, odsúdi ho v podstate na istú smrť. „Kapor je stratou tuku oslabený. Ak ho vypustia do prírodného prostredia a teplota vody stúpne, začnú sa objavovať plesne, čo je pre kapra smrteľné,“ uzavrel Marták.
„Kým sa kapor dostane na vianočný stôl, musia ho vyloviť do siete, následne sa dostane na triedičku a z nej do kade. Z kadí putuje do sádky, kde je veľa rýb a tie sú v neustálom pohybe. Strácajú pritom veľa tuku, čo priaznivo vplýva na kvalitu mäsa, ryba nie je taká mastná, svalovina je pevnejšia a kapor je chutnejší,“ uviedol Marták.
Ako dodal, ak sa niekomu kapra uľútostí a chce mu darovať slobodu vypustením do rieky alebo rybníka, odsúdi ho v podstate na istú smrť. „Kapor je stratou tuku oslabený. Ak ho vypustia do prírodného prostredia a teplota vody stúpne, začnú sa objavovať plesne, čo je pre kapra smrteľné,“ uzavrel Marták.