Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Zmeny v obstarávaní môžu diskriminovať niektorých uchádzačov

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Bauman

Tvrdí to spoločnosť TaylorWessing e/n/w/c advokáti, ktorá varuje pred zavedením konceptu strategických zákaziek, pred podstatným zúžením dostupných opravných prostriedkov.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne rezortu vnútra rozšíri priestor pre možnú diskrimináciu uchádzačov. Výsledkom tak bude zhoršenie oproti súčasnému neuspokojivému stavu. Tvrdí to spoločnosť TaylorWessing e/n/w/c advokáti, ktorá varuje pred zavedením konceptu strategických zákaziek, pred podstatným zúžením dostupných opravných prostriedkov, ako aj pred zavedením systému referencií kvality a hodnotenia dodávateľov.

"Spoločnosti, ktoré uspokojivo pracujú 'len' pre súkromný sektor, budú podstatne znevýhodnené a diskriminované, keďže nebudú disponovať žiadnymi 'verejnými' referenciami," upozornil partner spoločnosti Andrej Leontiev. Vytvorenie systému referencií kvality by podľa neho mohlo viesť k tomu, že sa bude v rámci odbornej praxe uchádzačov požadovať predchádzajúce poskytovanie služieb verejnému obstarávateľovi v určitom objeme. Zlegalizovali by sa tak negatívne praktiky, ktoré sa čiastočne dejú aj v súčasnosti.

Podľa spoločnosti je otázny aj efekt zavedenia takzvaných strategických objednávok a súvisiacich prísnejších podmienok pre dodávateľov. Tí by po novom mali odhaliť svojich subdodávateľov a vlastnú majetkovú štruktúru, čomu sa ale môžu vyhnúť pomocou vhodného usporiadania svojej skupiny firiem. Ako lepšie riešenie navrhuje Leontiev rozšírenie medzinárodných pravidiel zameraných proti praniu špinavých peňazí a legalizácii príjmov trestnej činnosti na oblasť verejného obstarávania. "Európske právo v týchto prípadoch dovoľuje pátrať po takzvanom konečnom užívateľovi ekonomických výhod," podotkol.


Problematické spôsoby obstarávania


Novela má zaviesť režim, podľa ktorého bude verejný obstarávateľ sám iniciatívne určovať okruh oslovených podnikateľov s cieľom identifikovať tých podnikateľov, ktorí sú spôsobilí na dodanie strategickej zákazky. Ostane však zachovaná aj možnosť predložiť vlastnú žiadosť o účasť uchádzačov. Podľa partnera spoločnosti Radovana Palu však bude prvá skupina oslovovaných podnikateľov vo výhode. "Takéto spôsoby sú samé o sebe problematické, keďže umelo vytvárajú bariéru vstupu na trh s obstarávaním verejných zákaziek, zásadným spôsobom zužujú počet uchádzačov spĺňajúcich podmienky účasti a diskriminujú obstarávateľom neoslovených uchádzačov," konštatoval Pala.

V rámci Európskej únie (EÚ) je neštandardné aj riešenie, ktoré umožňuje záujemcovi predložiť verejnému obstarávateľovi ponuku, ktorá zodpovedá jeho potrebám, avšak bez toho, aby začalo verejné obstarávanie. To je možné v prípade, ak ide o strategickú zákazku. Podľa Palu je toto riešenie neprimerané a zvýhodňuje autora referenčného návrhu. "Keďže sa navrhovaná koncepcia 'referenčného návrhu' vzťahuje na strategické zákazky, ktoré už svojou základnou nadlimitnou povahou spadajú do rámca pôsobnosti príslušných európskych smerníc, je možné predpokladať, že európske právo bude navrhovanou úpravou porušené," upozornil Pala.


UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva vnútra (MV) SR.