Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

ZMOS bude presadzovať vlastného kandidáta na šéfa ÚVO, tvrdí J. Dvonč

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výber opozičného kandidáta Petra Macha vníma Dvonč ako politickú nomináciu.

Bratislava 16. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) má vlastného kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) - Rema Cicutta a za svojím výberom si stojí. "Budem zajtra (17.5.) rokovať s KDH a pokúsime sa dospieť k nejakému vzájomnému konsenzu, ale v každom prípade my budeme presadzovať nášho kandidáta," povedal pre TASR predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Výber opozičného kandidáta Petra Macha vníma Dvonč ako politickú nomináciu. Úrad pritom podľa neho potrebuje človeka, ktorý by ho "dal do poriadku", a riadil tak, aby bol schopný plniť všetky zákonom stanovené povinnosti. Na otázku, či by nakoniec mohol kresťanským demokratom za istých podmienok ustúpiť, Dvonč povedal, že to nemôže urobiť. "Som viazaný rozhodnutím orgánov ZMOS a pokiaľ máme vlastného kandidáta, tak nepredpokladám, že by som sa mohol sám rozhodnúť. My máme zajtra snem, budem o tom hovoriť so svojimi kolegami, a potom sa rozhodneme," vysvetlil šéf ZMOS.

Opozičné strany sa dnes dohodli na nominácii Macha po niekoľkotýždňových rokovaniach. Premiér Robert Fico (Smer-SD) na margo ich výberu vyhlásil, že Macha vymenuje, ak túto nomináciu schvália zástupcovia ZMOS a zamestnávateľov. Problém s výberom nepriamo naznačujú aj poslední menovaní. Podľa viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Jozefa Špirka politická nominácia na post šéfa ÚVO bez predbežných konzultácií so zamestnávateľmi a ZMOS znamená "predĺženie agónie".