Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

ZMOS: Rada Európy bola podporou pri budovaní miestnej demokracie v SR

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik počas tlačovej konferencie k dopravnému značeniu 26. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Úlohou kongresu je okrem iného hodnotiť implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy.

Bratislava 5. mája (TASR) - Rada Európy bola podporou pri budovaní samosprávnych komunít a formovaní miestnej demokracie na Slovensku. Pri príležitosti 75. výročia jej vzniku to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

"V čase, keď sme ešte nepatrili do Európskej únie, práve Rada Európy bola pre nás priestorom a podporou na ceste budovania miestnej demokracie a samosprávnosti," zdôraznil. Slovensko sa stalo súčasťou Rady Európy 30. júna 1993.

Významným momentom Rady Európy pre mestá a obce je podľa Božika jej poradný orgán - Kongres miestnych a regionálnych samospráv, kde samosprávne združenia mohli a doteraz môžu delegovať svojich volených zástupcov.

Úlohou kongresu je okrem iného hodnotiť implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy. "Slovenská samospráva je dodnes zastúpená v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv piatimi členmi a piatimi náhradníkmi, ktorých nominujú samosprávne združenia," podotkol šéf ZMOS-u.