Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Počas pracovnej cesty na Islande zomrel novinár Juraj Kušnierik

Na archívne snímke Juraj Kušnierik na festivale Pohoda Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pracoval v časopise .týždeň ako zástupca šéfredaktora.

Bratislava 13. novembra (Teraz.sk) - V piatok v noci zomrel počas pracovnej cesty na Islande novinár Juraj Kušnierik. Oznámil to šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb. Na služobnú cestu šiel Kušnierik len pred niekoľkými dňami.

"Juraja zradilo srdce, a tak musel do nemocnice, kde absolvoval náročnú niekoľkohodinovú operáciu," napísala ešte v utorok 10. novembra redaktorka časopisu Eva Čobejová.

"Bol to jeden z najobetavejších a najláskavejších ľudí, akých som poznal," uviedol Hríb po tom, ako sa dozvedel o smrti dlhoročného kolegu.

Juraj Kušnierik pracoval v časopise .týždeň ako zástupca šéfredaktora. Začínal v kníhkupectve Artforum, ktoré zároveň spoluzakladal. Podieľal sa na tvorbe televíznej relácie Pod lampou a Lampa. Na rádiu FM mal vlastnú reláciu s názvom Slová_FM.

Eduard Chmelár o Kušnierikovi
Viem, že celý svet teraz sleduje Paríž topiacu sa v krvi, ale moje myšlienky v tejto chvíli patria nášmu dobrému kamarátovi, skvelému láskavému človeku Jurajovi Kušnierikovi, ktorý dnes večer prehral svoj boj s vlastným srdcom. Nemôžem tomu uveriť, do poslednej chvíle som veril, že to Juraj zvládne. Napokon vydýchol v krajine, ktorú tak veľmi miloval. Raz, keď sa vrátil z jednej zo svojich početných ciest na Island, nadšene povedal: „To je zem, kde by som chcel zomrieť.“ Priskoro sa Ti to splnilo, Juraj, príliš priskoro... Bol si vzácny človek. Mal si ojedinelú vlastnosť biť sa aj za ľudí, s ktorými si nesúhlasil. Neraz, keď ma na sociálnych sieťach tupo napádali ľudia z Tvojho tábora, si ich zahriakol slovami: "Eda nechajte na pokoji, je to môj kamarát." A bol si aj Ty mojím. Nikdy nezabudnem na to, ako sme sa zoznámili v byte Egona Bondyho na Laurinskej ulici a ja som Ťa považoval za milého anarchistu. Ďakujem za to, že si dal Slovensku najlepšiu sieť kníhkupectiev Artforum, ďakujem za naše rozhovory, ďakujem za Tvoj zmysel pre toleranciu. Mnohí už čoskoro zabudnú na to, čo si urobil, ale nikto z nás nezabudne, ako sme sa pri Tebe cítili. Česť Tvojej pamiatke. Zdroj: Facebook