Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zomrela bývalá ministerka školstva Martina Lubyová

Na archívnej snímke bývalá ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Venovala sa pedagogickej aj publikačnej činnosti. Bola dcérou známeho fyzika a bývalého dlhoročného predsedu SAV Štefana Lubyho.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vo veku 56 rokov zomrela v pondelok po dlhej a ťažkej chorobe akademička, vedkyňa a bývalá ministerka školstva Martina Lubyová. TASR o tom v mene rodiny informovala jej bývalá hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

Priblížila, že Lubyová bola členkou - akademičkou Európskej akadémie vied a umení. "Počas svojej bohatej profesionálnej kariéry pracovala aj ako vedecko-výskumná pracovníčka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Bratislava či právna poradkyňa Ministerstva financií SR. Desať rokov pracovala pre Medzinárodnú organizáciu práce. Od roku 2013 riadila Prognostický ústav Slovenskej akadémie vied," doplnila. Neskôr pôsobila ako šéfka rezortu školstva a tiež v predsedníctve SAV.

Venovala sa pedagogickej aj publikačnej činnosti. Bola dcérou známeho fyzika a bývalého dlhoročného predsedu SAV Štefana Lubyho.

Na archívnej snímke vpravo ministerka školstva SR Martina Lubyová odovzdáva vysvedčenie študentke Strednej zdravotníckej školy v Trnave 28. júna 2019.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Profil bývalej političky a akademičky Martiny Lubyovej


Martina Lubyová sa narodila 12. mája 1967 v Bratislave. Bola dcérou známeho fyzika a bývalého dlhoročného predsedu SAV Štefana Lubyho.

Magisterské štúdium biofyziky absolvovala v roku 1991 na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského. Titul doktora práv získala v roku 1999 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Doktorát zo štatistiky získala v tom istom roku na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Druhý doktorát z ekonómie získala v roku 2002 na State University of New York a Centre for Graduate Education - Economics Institute v Prahe.

V rámci profesionálnej kariéry pôsobila na domácich i zahraničných pracoviskách, akými sú napríklad Národohospodársky ústav Českej akadémie vied v Prahe, Tinbergen Institute v Amsterdame, Institute fuer Hoehre Studien vo Viedni a OECD v Paríži.

Desať rokov (2000 - 2010) pôsobila v Medzinárodnej organizácii práce najskôr ako špecialistka na rozvoj zamestnanosti v Subregionálnom úrade pre južnú Áziu so sídlom v Naí Dillí, od roku 2002 ako špecialistka na rozvoj zamestnanosti v Subregionálnom úrade pre východnú Európu a strednú Áziu so sídlom v Moskve. V roku 2009 sa stala riaditeľkou tohto úradu.

Samostatnou vedeckou pracovníčkou Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) bola od roku 2010, od roku 2012 pôsobila ako zástupkyňa riaditeľa. Na čelo Prognostického ústavu SAV sa postavila 1. februára 2013. Následne bola zástupkyňou riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Od roku 2017 bola členkou Predsedníctva SAV. Taktiež bola členkou - akademičkou Európskej akadémie vied a umení.

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval Martinu Lubyovú 13. septembra 2017 za ministerku školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na tento post, na ktorom zotrvala do 21. marca 2020, ju nominovala Slovenská národná strana (SNS), členkou strany sa stala v roku 2019.

Venovala sa aj pedagogickej činnosti. Vyučovala štatistiku a sociálnu štatistiku na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.

JUDr. Mgr. Martina Lubyová, PhD. bola členkou redakčných rád viacerých vedeckých časopisov, členkou OECD Expert Group on Migration. Bola autorkou a spoluautorkou vyše 60 vedeckých publikácií zameraných najmä na oblasť ekonomiky zamestnanosti a trhu práce, migrácie, integrácie a celoživotného vzdelávania.