Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

O T.Behrovej sa v súvislosti s ÚVO hovorí len neoficiálne, tvrdí Lukáč

Zsolt Lukáč. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ďalším menom , o ktorom sa hovorí , ako o možnom kandidátovi na stoličku šéfa ÚVO, je primátor Piešťan Remo Cicutto, doplnil prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Hoci od ponuky premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) vybrali po vzájomnej dohode opozičné strany a zástupcovia zamestnávateľov, uplynulo už viac ako desať dní, vzájomné rokovania politikov a zamestnávateľov sa ešte ani nezačali. Naznačujú to vyjadrenia prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolta Lukáča, ale aj predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa.

"Ja osobne nemám informáciu o tom, že by zamestnávatelia rokovali s opozíciou," povedal Lukáč. Podľa Solymosa zatiaľ nezasadala ani opozícia samotná. "Máme informácie, že ZMOS aj zväz stavebníkov dávajú svoje návrhy, ale chceme to najskôr prerokovať v opozícii," povedal.

Podľa Lukáča ani ZSPS, ani Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) zatiaľ k žiadnemu menu nedospeli, aj keď v kuloároch sa o niektorých hovorí. "Zatiaľ sme o tomto mene oficiálne nerokovali. Neoficiálne v kuloároch, v rámci nejakých mien odborníkov áno," reagoval na otázku, či jedným z nich je Tatiana Behrová. "Nejaké zásadné výhrady tam nevidím, ale je to vec rokovania a akceptácie konkrétne tohto mena. Ale z profesionálneho hľadiska neviem o ničom, čo by ju vylučovalo z takejto možnosti," dodal Lukáč.

Hoci ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ako ďalšia zo zamestnávateľských organizácií, zatiaľ neponúkla definitívne meno na rokovania, v tejto súvislosti sa hovorí o primátorovi Piešťan Removi Cicuttovi. "Osobne som rokoval s predsedom ZMOS-u, pánom Dvončom a vyjadril som sa v tom zmysle, že ani voči ich kandidátovi nemáme nejaké zásadné výhrady. Pokiaľ príjme túto kandidatúru, samozrejme, bude musieť preukázať profesionálnu zdatnosť," povedal Lukáč.

Dodal, že zamestnávatelia sa zatiaľ dohodli na kritériách, podľa ktorých by mal byť šéf ÚVO vybraný. Malo by ísť o odborníka v danej oblasti, ktorý by nebol politickým nominantom. "Organizačne aj kompetenčne to má na starosti vláda," pripomenul Lukáč, podľa ktorého aj v tomto prípade bude mať posledné slovo.

Či sa zamestnávatelia dokážu dohodnúť na jednom mene a prípadne na ňom nájsť zhodu aj s opozíciou, sa podľa neho zatiaľ odhadnúť nedá. Posun v stanoviskách Republikovej únie zamestnávateľov očakáva po nadchádzajúcom sneme. "Snem sa bude určite zaoberať aj týmito otázkami," uzavrel Lukáč.