Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Aktivisti naliehajú na organizátorov OH rešpektovať práva migrantov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pod list sa podpísalo niekoľko humanitárnych organizácií vrátane Doctors of the World či francúzskej Armády spásy.

Paríž 30. októbra (TASR) - Aktivisti pre ľudské práva naliehajú na organizátorov OH 2024, aby rešpektovali práva migrantov a ľudí bez domova v Paríži. Viac ako 70 mimovládnych organizácii vydalo v pondelok spoločný list s varovaním pred čistkami týchto sociálnych skupín z ulíc Paríža a jeho predmestí pred olympiádou. Kompetentní reagovali návrhom na stretnutie a diskusiu.

Pod list sa podpísalo niekoľko humanitárnych organizácií vrátane Doctors of the World či francúzskej Armády spásy. Organizátori, ktorí boli spolu so sponzormi adresátmi žiadosti, vydali stanovisko a chcú sa stretnúť so zástupcami druhej strany. Tí v liste naliehajú na vytvorenie "cieľavedomej a spoločnej stratégie na zaručenie kontinuity starostlivosti o ľudí počas neistoty a vylúčenia. Pred, počas aj po olympijských hrách." Žiadajú, aby boli humanitárni pracovníci súčasťou plánov pred OH zo strany miestnych autorít.

Organizačný výbor je podľa svojho stanoviska odhodlaný v úsilí urobiť z hier nositeľa súdržnosti a inklúzie. "V duchu dialógu pristúpia OH 2024 k stretnutiu so zástupcami protestujúcich a prediskutujú s nimi ich obavy," citovala z vyhlásenia organizátorov agentúra AP. Regionálne autority nereagovali na žiadosť o vyjadrenie k tomuto problému.

Aktivisti protestovali v noci na pondelok pred zázemím organizátorov. Na priestory kancelárii na predmestí Saint-Denis premietli nápis "Odvrátená strana medaily" a pred vchod rozvešali protestné symboly. S blížiacimi sa OH a prípravami mesta na toto podujatie vidia zvýšenie tlaku na migrantov zo strany autorít.