Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Barcelona a APOEL do štvrťfinále, Messi zničil Leverkusen

Domáci futbalisti Apoelu Nikózia sa tešia zo strelenia úvodného gólu zápasu do siete Lyonu v odvete osemfinále Ligy majstrov. Foto: TASR/AP

Fenomenálny Messi nastrieľal bavorskej jedenástke päť gólov a výraznou mierou pomohol Barcelóne k postupu do štvrťfinále Ligy majstrov.

Bratislava 7. marca (TASR) - Po Benfice Lisabon a AC Miláno si v stredu zaistil postup do štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2011/2012 podľa očakávania aj španielsky topfavorit FC Barcelona. Druhý zápas večera medzi APOELom Nikózia a Olympiquom Lyon víťaza v súčte skóre dvoch riadnych hracích časov nepriniesol, po domácej výhre Cyperčanov 1:0 nasledovalo predĺženie a penaltová lotéria. V nej mali chladnejšie nervy domáci, ktorí tak prekvapujúco vyprevádzajú Kataláncov na ceste do štvrťfinále.

Barcelonský obhajca trofeje mal pozíciu vďaka triumfu 3:1 na ihrisku Bayeru Leverkusen v prvom osemfinále značne uľahčenú a na Nou Campe podčiarkol účasť v elitnom oktete drvivou výhrou 7:1, ku ktorej prispel unikátnymi 5 gólmi argentínsky fenomén Lionel Messi.> Stal sa prvým hráčom v histórii LM, ktorý zaznamenal päť zásahov do čierneho v jednom zápase. Messi má po strede na konte už 12 gólov, o šesť viac ako jeho prenasledovateľ Mario Gomez z Bayernu Mníchov. Celkovo ich už v milionárskej súťaži nastrieľal 49, čo ho v historických štatistikách LM, resp. jej predchodcu EPM radí na 4. miesto po bok iného velikána Alfreda di Stefana.

Na rozdiel od Barcelony musel pohárovo ošľahaný tím Lyonu na pôde "čierneho koňa" súťaže APOELu Nikózia bojovať o udržanie si chudobného víťazstva 1:0 zo Stade Gerland. APOELu však zmazal manko z prvého súboja po rozprávkovom vstupe do odvety už v 9. minúte. Charalambides vnikol do šestnástky a jeho krížny center upratal ľavačkou do siete Manduca. Lyon pohrozil priamym kopom Edersona ktorý Chiotis končekmi prstov vytlačil na roh. Ederson hýril aktivitou a v 38. minúte jeho hlavička len tesne minula ľavú žrď brány APOELu. Polčasový patový stav nútil obe mužstvá myslieť v prvom rade na obranu, preto zmena strán nepriniesla veľké manévre. V predĺžení dohrával APOEL posledných 5 minút bez vylúčeného strelca jediného gólu večera Manducu, no vyšťavení hráči už neboli schopní skórovať na jednej či druhej strane. V rozstrele boli strelci v prvých troch sériách neomylní, Lacazetta však vo štvrtej vychytal Chiotis, následne nezaváhal Tričkovski a Bastosa na radosť 20-tisícovej kulisy opäť eliminoval brankár APOELu.

Barcelončania boli od úvodných minút pánmi na ihrisku. Skórovať mohol v 23. minúte Xavi, ktorého priamy kop na teč prešiel celým pokutovým územím a reflexívne na čiare loptu vyškriabal Leno. O dve minúty už bolo 1:0, keď Messi zakončil svoje sólo lobom pred vybiehajúcim brankárom hostí. Messi ukázal svoju skvelú techniku aj v 42. minúte, keď strelou k vzdialenejšej žrdi zvýšil na 2:0. Uplynulo len päť minút druhého dejstva a Messi skompletizoval hetrik ďalším luxusným gólom. Po krátkom pobyte na ihrisku sa presadil aj Tello - 4:0 a hostia boli zrelí na uterák. Messimu však nestačilo a svojím štvrtým gólom v zápase zvýšil už na 5:0 a to ešte zďaleka nebolo všetko. Tello a opäť Messi už dali na 7:0 pre tím Josepa Guardiolu, hostia v závere zaznamenali čestný úspech a stanovili striedajúcim Bellarabim na konečných 1:7. Barcelona bez problémov postúpila do piateho štvrťfinále LM v rade a živí nádej na obhajobu trofeje. Tá sa stala prioritou číslo jeden po tom, ako v domácej Primera division zrejme už nemá reálnu šancu dobehnúť Real Madrid, na ktorý stráca 10 bodov.




sumáre odviet osemfinále LM 2011/2012: FC Barcelona - Bayer Leverkusen 7:1 (2:0)
Góly: 25., 43., 50., 58., 85. Messi, 55., 62. Tello - 90. Bellarabi, ŽK: Rolfes, Castro, rozhodoval: Moen (Nór.)
/prvý zápas: 3:1, do štvrťfinále postúpil FC Barcelona/
zostavy a striedania:

Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Mascherano, Adriano (63. Muniesa) - Xavi (53. Keita), Busquets, Fabregas - Pedro, Messi, Iniesta (53. Tello)

Leverkusen: Leno - Castro, Schwaab, Toprak, Kadlec - Reinartz, Bender (55. Schürrle), Rolfes, Augusto (68. Oczipka) - Kiessling, Derdiyok (55. Bellarabi)

APOEL Nikózia - Olympique Lyon 1:0 pp (1:0, 1:0), 4:3 na strely zo značky pok. kopu
Gól: 9. Manduca, ŽK: Manduca, Solari, Ailton, Boaventura - Bastos, Kone, Gonalons, ČK: 115. Manduca po druhej ŽK, rozhodoval: Mallenco (Šp.)
/prvý zápas: 0:1, do štvrťfinále postúpil APOEL Nikózia/
zostavy a striedania:

APOEL: Chiotis - Poursaitides, Oliveira, Jorge, Boaventura - Charalambides (77. Marcinho), Morais, Sousa (94. Alexandrou), Manduca - Ailton - Solari (73. Tričkovski)

Lyon: Lloris - Reveillere, Kone, Cris, Cissokho - Briand (100. Lacazette), Gonalons, Källström, Ederson (73. Gomis), Bastos - Lopez