Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Banskobystrická latka v znamení jubilea i viacerých magnetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Prvýkrát v histórii sa bude na banskobystrických Štiavničkách skákať nie cez týždeň, ale v sobotu.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) - Netradičný termín si vyhradila Banskobystrická latka, populárny míting pod strechou. Prvýkrát v histórii sa bude na banskobystrických Štiavničkách skákať nie cez týždeň, ale v sobotu. Na 9. februára sa chystajú viaceré osobnosti svetovej výšky, a tak je zrejmé, že pri 25-ročnom jubileu sa opäť zrodia výnimočné výkony.

Šéf mítingu Alfonz Juck sa spolieha na viaceré magnety. "Popri talianskom šoumenovi Tamberim príde aj ďalší šoumen, bývalý svetový šampión Donald Thomas z Bahám, predstavia sa aj strieborný na ME Bielorus Nedosekov a náš Matúš Bubeník, takže v mužskej súťaži očakávame výkony opäť vyššie ako 230 cm. No a medzi ženami budia najväčšiu pozornosť jedna z víťaziek BBL Talianka Trostová i strieborná na OH v Riu Bulharka Demirevová, obe dvojmetrové skokanky. Priestor tiež dostávajú mladšie, napríklad juniorská majsterka sveta, ďalšia Bieloruska Tarandová."

V sobotu sa na BBL nikdy neskákalo. "Sobota nám pripadla preto, že v preplnenom atletickom kalendári sme hľadali najvhodnejší termín, keďže výšku mužov zaradili do Svetovej atletickej tour. Pre divákov by mohol byť víkendový termín 9. februára ešte výhodnejší. My sa vynasnažíme opäť naplniť náš základný cieľ, víťazný výkon 230 u mužov a 195 u žien, Popri tom si pripomenieme celých 25 rokov. Pozvali sme švédsku legendu, štvornásobného víťaza BBL Stefana Holma i prvú víťazku Češku Šárku Kašpárkovú," uviedol Juck.

Význam BBL vyzdvihol prezident SAZ Peter Korčok: "Je to tradičné podujatie s pozoruhodnou históriou. Udržiava si vysokú úroveň a pre samotnú slovenskú atletiku i Banskú Bystricu znamená naozaj veľa. Je to jedno z mála prestížnych podujatí u nás, čo organizujeme a v predchádzajúcich troch rokoch bolo najlepšie na svete. Čo mi na ňom chýba, no asi nič, každý návštevník odchádza nadšený a prekvapený z úrovne a atmosféry. Divácku kulisu mu môže závidieť ktokoľvek, nožno mi už len chýba druhá časť haly, ktorá by sa zaplnila, čiže väčšia kapacita."

Zakladateľ mítingu, jeho riaditeľ Ľubomír Roško, podriadil podujatiu dlhú časť života: "BBL vychádza z môjho celoživotného štýlu, skákal som od 17-tich rokov a s výškou som prerastený doteraz, ako organizátor 'latky' už 25 rokov. Musím si dosť spomínať na prvé ročníky, predsa len je to veľký odstup času. Za tie roky sme dospeli do štádia, že ťažko niečo vylepšovať. Možno výkonnostne by sa mohlo niečo potlačiť, aby sme sa dožili aj svetového či európskeho rekordu. Pri rozpočte 60 až 80-tisíc vylepšujeme len maličkosti, detaily, viac vychádzame v ústrety samotným športovcom."

V histórii 'latky' sa zatiaľ zrodilo v mužskej kategórii 68 výkonov na 230 cm a viac, ženy prekonali 200 cm a viac 11-krát. Doteraz na BBL štartovali muži i ženy zo 45 krajín. Od roku 2015 jej BBL na výslní rovnakých mítingov na svete. Pred nadchádzajúcim jubileom ambície zostali podobné, v skladbe štartovnej listiny zostáva ešte doriešiť účasť svetovej jednotky Rusky Lasickienéovej, možno aj štart vlaňajšieho víťaza Číňana Ju Wanga. Určite neprídu Katarčan Baršim, ktorý je po operácii, i Rus Lysenko čakajúci na dištanc.