Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Australian Open: Lacko podľahol Nišikorimu, toho čaká Federer

Na snímke Lukáš Lacko Foto: TASR/AP

Ani v treťom vzájomnom zápase nenašiel recept na finalistu US Open z roku 2014, napriek prehre však v Melbourne vyrovnal svoje maximum z januára 2012.

Melbourne 20. januára (TASR) - Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel v 3. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V pozícii kvalifikanta podľahol piatemu nasadenému Japoncovi Keiovi Nišikorimu 4:6, 4:6, 4:6. Ani v treťom vzájomnom zápase nenašiel recept na finalistu US Open z roku 2014, napriek prehre však v Melbourne vyrovnal svoje maximum z januára 2012. Aj vtedy vyhral vrátane kvalifikácie päť duelov, zastavil ho až Španiel Rafael Nadal.

Lacko odvrátil na začiatku stretnutia s Nišikorim za stavu 1:1 tri brejkbaly, v siedmom geme však prišiel o podanie a Japonec získal prvý set vo svoj prospech. Nišikori, ktorý stratil pri vlastnom servise iba tri fiftíny, ťažil z výborného pohybu. Hral variabilnejšie, bol dôraznejší v dlhých výmenách, lepšie returnoval a hneď na začiatku druhého setu Lackovi opäť zobral podanie.

Následne prišlo ku krátkej dažďovej prestávke, počas ktorej organizátori zatiahli strechu arény Margaret Courtovej. Halové podmienky Nišikorimu vyhovovali a po ďalšom brejku odskočil súperovi na 5:1. Lacko síce v ďalších minútach vďaka zlepšenej hre znížil na 4:5, no v desiatom geme si Nišikori udržal podanie. O osude tretieho setu rozhodol Japoncov brejk za stavu 2:2.

Lacko po zápase priznal, že ho Nišikori prekvapil. "V porovnaní s našimi predchádzajúcimi vzájomnými duelmi zmenil jednu vec. Čakal som, že bude hrať dlhšie výmeny, no on to vypaľoval. Najväčšie šance som mal v druhom sete, v ktorom chytil menšiu krízu. V treťom dejstve zahral neskutočne dobre. Ja som už cítil tých 19 odohratých setov v nohách. Napriek prehre som s účinkovaním v Melbourne spokojný. Bol to pre mňa vydarený úvod roka. Dúfam, že ma povzbudí do ďalších turnajov. Začiatkom februára je v Bratislave na programe daviscupové stretnutie s Maďarskom. Budem rád, keď ma kapitán Miloš Mečíř nominuje," povedal Lacko pre Slovenský rozhlas.

Nišikori bol rád, že vyhral v troch setoch. "Teší ma, že som postúpil medzi najlepšiu šestnástku. Bol to skvelý duel, diváci si prišli na svoje. Dnes ma podržalo podanie, v dôležitých momentoch som si dokázal pomôcť kvalitným prvým servisom. V treťom sete som zažil viacero krušných chvíľ, no zvládol som to. Na Australian Open sa cítim ako doma, mám tu veľa fanúšikov, ktorí ma podporujú," povedal v prvom interview priamo na kurte najlepší ázijský tenista.

Japonec v súboji o postup do štvrťfinále narazí na štvornásobného melbournskeho šampióna Švajčiara Rogera Federera. Grandslamový rekordér zdolal desiateho nasadeného Čecha Tomáša Berdycha hladko 6:2, 6:4, 6:4. Zahral 40 víťazných úderov a nečelil ani jedinému brejkbalu. "Priznám sa, že som neočakával taký ľahký zápas. To ma naozaj veľmi prekvapilo. Cítil som sa lepšie ako v prvých dvoch kolách. Bol to pre mňa mentálny test, či som schopný celý zápas udržať koncentráciu. Podarilo sa a už sa tešim na ďalší zápas," povedal Federer.

muži - dvojhra - 3. kolo:

Kei Nišikori (5-Jap.) - Lukáš LACKO (SR) 6:4, 6:4, 6:4,
Roger Federer (17-Švajč.) - Tomáš Berdych (10-ČR) 6:2, 6:4, 6:4