Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

KVALIFIKÁCIA: Slovákov mrzel prvý polčas s Macedónskom

Na snímke hráči Slovenska v prvom zápase predkvalifikácie ME 2021 v basketbale mužov Slovensko - Macedónsko v Poprade 23. novembra 2017. Foto: FOTO TASR - František Iván

V zápase zažiarila dvojica dvadsaťbodových Macedóncov Richarda Hendriksa a Vojdana Stojanovského, ktorým z domácich konkuroval Peter Sedmák, autor dvadsiatich bodov.

Poprad 24. novembra (TASR) - Spackaný prvý polčas, najmä druhú štvrtinu, považovali slovenskí basketbalisti za hlavnú príčinu prehry s Macedónskom. Nevydarenému vstupu do bojov v A-skupine predkvalifikácie ME 2021 nezabránilo ani 20 bodov Petra Sedmáka či 11-bodová premiéra naturalizovaného Američana Kylea Kurica.

O tom, kde sa lámal chlieb, hovorí skóre jednotlivých štvrtín - 22:23, 8:21, 13:15, 23:15. Po nádejne vyzerajúcej prvej časti, v ktorej Slováci viedli aj 10:6, prišiel neefektívny výkon na oboch stranách ihriska, ktorý macedónsky favorit využil. "Prvý polčas sme hrali veľmi zle. Prehrali sme ho vysokým rozdielom a potom je to už ťažké dobiehať. Pred druhým sme si povedali, že musíme pritlačiť v obrane. Začali sme sa presadzovať, dali sme viacero otvorených striel a Macedónci znervózneli. Veľmi im však v tej chvíli pomohlo, že premenili niekoľko ťažkých trojkových pokusov," zhodnotil zápas Stanislav Baldovský, autor piatich bodov. Obdobne vnímal prehru s Macedónskom aj jeho klubový spoluhráč Richard Körner. "Táto prehra nás mrzí najmä pre spôsob, akým sa zrodila, resp. pre spôsob našej hry. V prvom polčase sme boli totálne zaspatí. Neviem, či sme sa niečoho zľakli, alebo čo sa stalo. Ten zápas by vyzeral úplne inak, keby sme hrali aspoň priemerne."

V zápase zažiarila dvojica dvadsaťbodových Macedóncov Richarda Hendriksa a Vojdana Stojanovského, ktorým z domácich konkuroval Peter Sedmák, autor dvadsiatich bodov. Svoje kvality sa snažila ukázať aj naturalizovaná posila Kyle Kuric. Rozohrávač Zenitu Petrohrad nastúpil od úvodu, zaznamenal 11 bodov a na ihrisku strávil spomedzi Slovákov najviac času - vyše 36 minút. "Je to hráč vysokej triedy. Pomohol nám v obrane i v útoku. Dal síce 'iba' 11 bodov, ale hral kolektívne. Myslím si, že v ďalších zápasoch bude veľkým prínosom," poznamenal Baldovský, ktorý okrem Kurica pochválil aj fanúšikov v Poprad aréne.

Prehra v prvom zápase predkvalifikačnej skupiny je z pohľadu postupových ambícií komplikáciou. Zverenci Ivana Rudeža po zápase neskrývali odhodlanie napraviť to v odvete v Macedónsku, čo potvrdil Baldovský. "Nič nie je stratené. Pôjdeme do Macedónska s cieľom vyhrať o deväť." Slovákov však najbližšie vo februári čakajú vonku Švajčiari. Keďže z troch trojčlenných skupín postúpia iba víťazi a jeden najlepší tím z druhého miesta, Slováci by v najbližšom zápase nemali zaváhať.