Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Česi šokovali výkonom v Číne

Na snímke uprostred grécky hráč Giannis Antetokounmpo medzi hráčmi Česka, vľavo Ondřej Balvín a vpravo Patrik Auda v zápase K-skupiny MS v basketbqale mužov Česko - Grécko (77:84) v čínskom meste Šen-čen 9. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Okrem postupu do semifinále budú bojovať aj o priamu miestenku na OH 2020 v Tokiu, no jej zisk je podmienený konečným výsledkom ostatných európskych mužstiev.

Peking 9. septembra (TASR) - Česki basketbalisti patria k najväčším prekvapeniam na MS v Číne. Dnes síce podľahli Grécku 77:84, no vedeli, že pri pravdepodobnom scenári víťazstva USA nad Brazíliou im aj prehra o jedenásť bodov k postupu stačí.

Gréci vstúpili do duelu s jasným plánom ubrániť jediného hráča z NBA v českom drese Tomáša Satoranského. Zodpovednosť museli vziať na svoje plecia iní hráči a podarilo sa to najmä krídelníkovi Nymburka Jaromírovi Bohačíkovi, ktorý dal 25 bodov.

"Jeden tréner mi raz povedal, že rozhodujúce strely sú najjednoduchšie. Pretože sa netreba rozhodovať, či ich treba vystreliť," vysvetľoval príčiny svojej úspešnej streľby pre ČT Bohačík. "Trochu nás šokovalo, akú na nás vytiahli obranu. Jednoduché prihrávky a uvoľnenia po clonách proti tak dobre brániacemu tímu nestačili. Museli sme to trochu rozhýbať," doplnil.

Od budúceho ročníka NBA hráč Chicaga Bulls Satoranský dal iba 13 bodov, no doplnil ich 9 asistenciami a 8 doskokmi. Nebol ďaleko od triple double, ktorý na MS ešte nikto nedosiahol. Satoranský napokon zatienil aj najužitočnejšieho hráča NBA v základnej časti v minulej sezóne Jannisa Antetokounmpa.

Hviezda Milwaukee Bucks sa už v polovici štvrtej štvrtiny vyfaulovala a zaznamenala iba 12 bodov. Aj bez neho sa v závere Gréci dostali na chvíľu za 12-bodovú hranicu, no koncovku zvládli lepšie Česi.

"Ukázala sa mentálna sila tohoto tímu. Nepoložili sme ani vtedy, keď sme prehrávali o dvanásť. Bolo to najťažšie stretnutie na šampionáte. Gréci bránili skvele a obrany menili. Tím mi verí a to mi dodalo sebavedomie hlavne pri ťažkých strelách," skonštatoval po stretnutí Satoranský.

Čechov čaká vo štvrťfinále silná Austrália so štyrmi hráčmi z NBA. Okrem postupu do semifinále budú bojovať aj o priamu miestenku na OH 2020 v Tokiu, no jej zisk je podmienený konečným výsledkom ostatných európskych mužstiev.