Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Na vyhodnotení FCC gliding si uctili aj tragicky zosnulého plachtára

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Disciplíny, ktoré absolvovali plachtári v stredu, ako i tie dnešné, ktoré mali odletieť, organizátori v súvislosti s nehodou poľského pilota zrušili.

Prievidza 21. apríla (TASR) - Záverečný brífing spojený s vyhodnotením najlepších pilotov ukončil dnes medzinárodnú súťaž v bezmotorovom lietaní FCC gliding. Piloti si na prievidzskom letisku, kde sa súťaž konala, minútou ticha uctili aj tragicky zosnulého pilota Marcina Mężyka, ktorý zahynul po páde s vetroňom v stredu (20.4.) v slovensko-poľskom pohraničí.



"Nešťastná nehoda, ktorá sa stala na poľsko-slovenskej hranici, ovplyvnila celý priebeh ukončenia aj týchto pretekov. Myslím si, že aj odovzdávanie cien i celý odchod pretekárov je smutný," skonštatoval riaditeľ súťaže Jozef Horňák.

Marcin Mężyk, ktorý zahynul pri Lysej Poľane v okrese Poprad, bol podľa Horňáka nosnou osobnosťou poľskej juniorskej reprezentácie a prebojoval sa až do najhlavnejšieho tímu. "Na pretekoch stále napredoval, lietal so Sebastianom Kawom, takže bolo vidieť, že sa má od koho učiť. Stratili sme jedného vynikajúceho pilota," poznamenal.

Disciplíny, ktoré absolvovali plachtári v stredu, ako i tie dnešné, ktoré mali odletieť, organizátori v súvislosti s nehodou poľského pilota zrušili. Celkovo počas trvania pretekov od 10. do 19. apríla odlietali tri triedy osem disciplín. "Dosiahli sme dosť dobré výsledky, čo sa týka počtu disciplín aj letových rýchlostí. Sebastian Kawa mal priemernú rýchlosť na vetroni na veľkej trati 140 kilometrov za hodinu, čo sa niekedy nedá uletieť ani s malým motorovým športovým lietadlom," ozrejmil Horňák.

Celkovými víťazmi pretekov sa v klubovej triede stal Tim Milner z Veľkej Británie, v 15-metrovej Pavel Loužecký z Českej republiky a v zmiešanej Karol Staryszak z Poľska.

Na deviatom ročníku medzinárodnej plachtárskej súťaže, ktorú 23- násobný majster sveta a Európy v bezmotorovom lietaní Kawa označil aj za neoficiálne majstrovstvá sveta, súťažilo v troch triedach dovedna 131 pilotov zo 14 krajín. Zúčastňuje sa na nej viacero plachtárov, ktorí sú umiestnení v prvej päťdesiatke svetového renkingu. Asi 70 percent súťažiacich tvoria piloti dopravných lietadiel. Ide o preteky, ktoré sú piaty rok po sebe najväčšie na svete. Ich organizátormi sú Letecká škola SNA Košice, Aeroklub Prievidza a FAI, čo je medzinárodná organizácia leteckých športov.

Medailové umiestnenie v Club Class (59 bezmotorových letcov):

1. Tim Milner (V.Brit.) 4497 b
2. Boris Žors (Slovin.) 4396
3. Petr Pánek (ČR) 4368
11. Tibor NOGA (SR) 4013

Kategória 15 metrov (42 plachtárov):

1. Pavel Louzecký (ČR) 5600 b
2. Pawel Wojciechowski (Poľ.) 5473
3. Maroš DIVOK (SR) 5397

Mixed Class (30 súťažiacich):

1. Karol Staryszak 5746 b
2. Sebastian Kawa 5376, Adam Czeladzski (všetci Poľ.) 5212
12. Pavol ČERNÝ (SR) 4216