Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Boston sa udržal v hre, Edmonton vyrovnal sériu

Pravé krídlo Bostonu Bruins David Pastrňák (88) strieľa na brankára Floridy Panthers Sergeja Bobrovského (72) počas tretej tretiny piateho zápasu druhého kola play-off Stanleyho pohára v utorok 14. mája 2024 v Sunrise, Florida. Foto: TASR/AP

Víťazný gól Bruins vsietil v 31. minúte obranca Charlie McAvoy. Vancouver vymazal v Edmontone dvojgólové manko, keď v 59. minúte vyrovnal na 2:2 Dakota Joshua, no predĺženie sa napokon nekonalo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 15. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu odmietli koniec sezóny v NHL, keď v noci na stredu zvíťazili v piatom stretnutí semifinále Východnej konferencie na ľade Floridy 2:1. Znížili tak stav série na 2:3 na zápasy. Edmonton v semifinále Západnej konferencie uspel doma proti Vancouveru 3:2 a vyrovnal na 2:2 na zápasy.

Víťazný gól Bruins vsietil v 31. minúte obranca Charlie McAvoy, ktorý v úvode asistoval pri presnom zásahu Morgana Geekieho. Pri góle na 2:1 boli Charlie Coyle a Trent Frederic. Coyle najprv posunul puk Fredericovi, ktorý ho vyviezol do útočného pásma, poslal spätnú prihrávku na Coylea a ten prenechal puk McAvoyovi. Brankára Sergeja Bobrovského prekonal prudkou strelou pod brvno. Domáci tréner Paul Maurice využil trénerskú výzvu pre možné bránenie brankárovi v hre zo strany Dantona Heinena. "Nikdy netreba vešať hlavu. Ideme domov a táto séria je veľmi otvorená. Poďme domov a vyhrajme zápas. Nie je isté nič, len to, že príde nový deň. Poďme v ňom vyhrať, dnes sme to dokázali," povedal po zápase McAvoy podľa nhl.com.

Boston podržal aj Jeremy Swayman s 96,6-percentnou úspešnosťou zákrokov. Jeden z najpodstatnejších prišiel deväť sekúnd pred koncom, keď vykryl posledný 28. pokus Panthers v podaní voľného Sama Reinharta z bezprostrednej blízkosti. To bol zároveň jediný hráč, ktorý ho dokázal v stretnutí prekonať. "Chcem zostať v pozore celý zápas, odkedy padne puk na ľad až po hvizd rozhodcu. Milujem tú energiu, cítim ju. Jediné na čom mi záleží, sú chlapi v čierno-zlatom," opísal Swayman zo svojho pohľadu zápas proti víťazovi Atlantickej divízie. "V prvej tretine sme narábali dobre s pukom, čo viedlo k väčšine času v útočnom pásme a to viedlo k dobrým gólovým šanciam. Dnes sme odohrali najlepší zápas v sérii," zhodnotil tréner hostí Jim Montgomery, ktorého tím vyhral v úvodnom dejstve 13:4 na strely.

Vancouver vymazal v Edmontone dvojgólové manko, keď v 59. minúte vyrovnal na 2:2 Dakota Joshua, no predĺženie sa napokon nekonalo. Obranca Evan Bouchard o tom rozhodol 39 sekúnd pred záverečnou sirénou. O udržanie hry v pásme sa postarali Mattias Ekholm a Leon Draisaitl. Ten prenechal puk Evanderovi Kaneovi, ktorý mu ho posunul za bránku. Odtiaľ dokázal nemecký útočník cez obrancov hostí prihrať Bouchardovi, ktorý zakončil cez hradbu tiel k ľavej žrdi a prekonal brankára Artursa Šilovsa. "Nie je veľa nepriaznivejších situácií, ako keď prídete o dvojgólové vedenie v závere zápasu takýmto spôsobom. Keď sa potom na konci tretej tretiny zdvihnete a skórujete, víťazstvo je o to sladšie," povedal tréner domácich Kris Knoblauch. "Keď sa niečo také stane, je to trocha šok. Niekedy sa môžete trochu vzchopiť a pokúsiť sa dostať do predĺženia. Bouchard je skvelý hráč. Celú sezónu bol úžasný, najmä vo veľkých momentoch. Bol to veľký gól," vyjadril sa k dramatickému záveru Draisaitl.

Okrem asistencie mal aj gól, v 12. minúte otvoril skóre počas presilovky. Na presnom zásahu sa podieľali aj Bouchard s kapitánom Connorom McDavidom. Brankár "olejárov" Calvin Pickard odohral prvý kompletný zápas v play off, mal 90,5-percentnú úspešnosť za 21 zákrokov. V predošlom dueli proti Canucks (3:4) zaskočil na väčšinu tretej tretiny za Stuarta Skinnera. Ten mal doposiaľ vo vyraďovacej časti úspešnosť 87,7 percenta, v konferenčnom semifinále len 79,3. "Snažil som sa čo najviac kontrolovať svoje emócie. Je to samozrejme ťažké, je to zápas, v ktorom ide o veľa. Chlapci hrali predo mnou výborne a teraz sa hrá na dva víťazné zápasy," povedal 32-ročný Pickard.



NHL - 2. kolo play off

semifinále Východnej konferencie - 5. zápas:

Florida Panthers - Boston Bruins 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Góly
: 27. Reinhart - 5. Geekie (DeBrusk, McAvoy), 31. McAvoy (Coyle, Frederic). Brankári: Bobrovskij - Swayman, strely na bránku: 29:28

/stav série: 3:2/



semifinále Západnej konferencie - 4. zápas:

Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)

Góly:
12. Draisaitl (McDavid, Bouchard), 40. Nugent-Hopkins (Ekholm), 60. Bouchard (Draisaitl, Kane) - 47. Garland (Lindholm, Zadorov), 59. Joshua (Boeser, Hughes). Brankári: Pickard - Šilovs, strely na bránku: 30:21

/stav série: 2:2/