Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Froome mal počas Vuelty pozitívny dopingový test

Chris Froome, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) požiadala Froomea o vysvetlenie.

Paríž 13. decembra (TASR) - Britský cyklista Chris Froome mal počas Vuelty pozitívny dopingový test. Celkovému víťazovi podujatia a štvornásobnému šampiónovi Tour de France zistili dvojnásobne zvýšenú koncentráciu salbutamolu, ktorý sa používa na liečbu astmy. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) požiadala Froomea o vysvetlenie.

Vo vzorke moču rodáka z Kene, ktorú odobrali 7. septembra, objavili 2000 nanogramov salbutamolu. Maximálna povolená hranica je 1000 nanogramov. Podľa vedenia jeho tímu Sky mal Froome počas záverečného týždňa Vuelty príznaky astmy, preto užil väčšie množstvo salbutamolu.



"UCI má plné právo na to, aby skúmala a analyzovala výsledky dopingových testov. Jej predstaviteľom poskytnem všetky potrebné informácie, ktoré budú odo mňa žiadať. Je všeobecne známe, že mám astmu a dobre viem, aké sú pravidlá UCI. Na liečbu symptómov môjho ochorenia používam inhalátor. Je mi jasné, že ma budú testovať vždy, keď mám na významných pretekoch sebe žlté tričko pre vedúceho pretekára," uviedol Froome vo svojom vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra AP. Brit triumfoval na Vuelte prvýkrát v kariére dva mesiace po tom, ako po štvrtý raz nenašiel premožiteľa na Tour.

Brit triumfoval na španielskych cestách prvýkrát v kariére dva mesiace po tom, ako po štvrtý raz nenašiel premožiteľa na Tour. Ak ho usvedčia z dopingu, môže prísť o titul z Vuelty a hrozí mu dlhá suspendácia. Taliansky špurtér Alessandro Petacchi dostal ročný dištanc za to, že na Giro d'Italia 2007 mal pozitívny test na salbutamol. Organizátori Vuelty sa k Froomovmu prípadu vyjadria až po tom, ako dostanú od UCI oficiálne oznámenie.