Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VIDEO: Poloz po kvalifikácii ME 2018 skončí ako tréner hádzanárok SR

Na snímke tréner slovenských hádzanárok Dušan Poloz. Foto: TASR - Michal Svítok

Z rodinných dôvodov končí aj na klubovej úrovni v nórskom Folle a vráti sa do Česka, kde bude v budúcej sezóne pôsobiť v zatiaľ nemenovanom mužskom klube.

Bratislava 19. marca (TASR) - Dušan Poloz po skončení prebiehajúcej kvalifikácie ME 2018 skončí na poste trénera slovenskej reprezentácie hádzanárok. O svojom rozhodnutí nepredĺžiť zmluvu informoval aj prezidenta Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslava Holešu.

Z rodinných dôvodov končí aj na klubovej úrovni v nórskom Folle a vráti sa do Česka, kde bude v budúcej sezóne pôsobiť v zatiaľ nemenovanom mužskom klube.



Poloz nebude pokračovať ani v prípade postupu na európsky šampionát. "Bolo to moje rozhodnutie. Dohodol som sa s prezidentom zväzu Holešom na nepredĺžení zmluvy a to aj v prípade, že postúpime na ME. Je to férový rozchod s podaním rúk. Už včera som to oznámil aj hráčkam na reprezentačnom zraze," uviedol kouč národného tímu, ktorého zverenky zatiaľ figurujú v tabuľke 2. skupiny druhej fázy kvalifikácie ME bez bodu na tretej priečke za Poľskom a Čiernou Horou. V tomto týždni ich čaká dvojzápas s Talianskom, na šampionát postúpia prvé dve celky a najlepší tím z tretích miest.

"Končím aj v Nórsku a vraciam sa domov, rodina ma potrebuje. Možno by sa to ešte dalo skĺbiť, ale ani nový klub to nechcel a aj sám cítim, že mladší nebudem a neustále pendlovanie ma celkom vyčerpalo. Bolo toho na mňa dosť," zdôvodnil svoj krok 52-ročný Poloz. Ten chce ešte na záver svojho pôsobenia pri slovenskom tíme zabojovať o účasť na európsky šampionát v závere roka vo Francúzsku: "Postup je pre mňa najväčšia mnotivácia."

Na reprezentačnú lavičku zasadol Poloz v júli 2013. Počas svojho pôsobenia postúpil s tímom na majstrovstvá Európy 2014 v Chorvátsku a Maďarsku, kde obsadili Slovenky 12. miesto. Posledný súťažný zápas na poste trénera SR by mal absolvovať 3. júna 2018 v Poľsku v záverečnom dueli kvalifikácie M.

Slovenky čaká dvojzápas s Talianskom


S jasným imperatívom dvoch víťazstiev absolvujú slovenské hádzanárky v tomto týždni dvojzápas s Talianskom v 2. skupine druhej fázy kvalifikácie ME 2018. Iba zisk štyroch bodov proti outsiderovi skupiny ich ešte reálne udrží v hre o postup na šampionát.

"Pokiaľ existuje šanca na postup, nebudeme sa jej vzdávať," uviedol Poloz, ktorý aj v prípade postupu na ME v júni z rodinných dôvodov skončí pri ženskej reprezentácii. Pokračovať bude na mužskej klubovej scéne v rodnom Česku. "Napriek tomu idem do toho ďalej naplno a najväčšou motiváciou pre mňa je postup."

Slovenky po prehrách v Čiernej Hore (23:24) a doma s Poľskom (20:29) figurujú v tabuľke bez bodu na tretej priečke. Na európsky šampionát postúpia prvé dva celky a najlepší tím z tretích miest. "Obrovská škoda je zápasu v Čiernej Hore, kde sme mohli aj vyhrať. Osud alebo rozhodcovia nám to však nepriali. Možno by nám stačil aj bod. S Poľskom sme potom doma vyhoreli a to beriem na seba. Pri dobrej konštelácii vývoja v skupine ale ešte môžeme pomýšľať na postup," tvrdí Poloz.

Slovenky odletia do Talianska v utorok skoro ráno, v meste Follonica sa predstavia v stredu 21. marca o 18.15 h. Odveta s rovnakým súperom je na programe v sobotu 24. marca o 15.00 h v Šali. Z pôvodnej nominácie vypadla Kristína Pastorková pre prasknutý stavec, v kádri ju nahradila Vladimíra Kišíková z Iuventy Michalovce. Zdravotné problémy s pätou hlásila na nedeľňajšom zraze Julia Kučerová a v jej prípade sa ešte uvidí, či bude môcť cestovať. K dispozícii už mala byť aj Klaudia Michnová, napokon sa jej návrat do tímu odloží asi až na záverečné duely kvalifikácie na prelome mája a júna.

V pondelok mali Slovenky v pláne dva tréningy, ďalšie dva absolvujú už v dejisku zápasu. "Práce máme dosť a do stredajšieho zápasu si nestihneme precvičiť všetko. Samozrejme, že jednoznačným cieľom je pre nás vyhrať s Talianskom oba zápasy, ale vieme, že pre nás je každý súper ťažký. Spomíname si na duely s Fínskom, či Gréckom, ktoré ukázali, že úlohu favorita má tento tím vždy problém zvládnuť. Ale dievčatá to vedia a pripravujeme sa na to. Talianky poznáme, majú prepracovaný systém a musíme ich zdolať behavou hádzanou. To je pre nás najjednoduchšia cesta," zdôraznil Poloz.

Kapitánka Martina Školková sa na reprezentačné akcie vždy teší: "Nálada je tu skvelá, v národnom tíme zakaždým pocítim novú chuť. Papierovo je Taliansko outsider našej skupiny, ale podľa mňa minimálne zápas u nich nebude jednoduchý. Preto treba seriózne pristúpiť k obom duelom a vyhrať ich, ak chceme ešte pomýšľať na postup. Povinné sú štyri body. Videli sme hru Talianok na videu, pripravujeme sa na nich, všetko postavíme na dobrej obrane a protiútokoch. Ak to zvládneme, môže sa potom o postupe rozhodovať v domácom zápase s Čiernou Horou."

"Nič iné ako dve výhry si nepripúšťame," uviedla reprezentačná spojka Karin Bujnochová, ktorú v uplynulom období trápili problémy so svalom. Na kvalifikačný dvojzápas ale už bude fit. "Talianky sa neboja strieľať aj z diaľky a to musíme eliminovať. Musíme to proti nim zvládnuť. Ako sa ďalej bude vyvíjať kvalifikácia, to už nie je úplne v našich rukách a musíme sa pozerať aj na súperky. Veľmi sa teším, že odvetu hráme v Šali, kde pôsobím a vždy tam je veľmi dobrá atmosféra."

Najbližší program 2. skupiny kvalifikácie ME 2018:

streda 21. marca
Poľsko - Čierna Hora /Gdyňa, 17.45 h/
Taliansko - Slovensko /Follonica, 18.15 h/

sobota 24. marca
Slovensko - Taliansko /Šaľa, 15.00 h/
Čierna Hora - Taliansko /Bijelo Polje, 18.00 h/

Tabuľka 2. skupiny kvalifikácie ME 2018:

1. Poľsko 2 2 0 0 69:33 4
2. Čierna Hora 2 2 0 0 47:39 4
3. Slovensko 2 0 0 2 43:53 0
4. Taliansko 2 0 0 2 29:63 0

Nominácia hádzanárok SR na zápasy kvalifikácie ME s Talianskom:

Brankárky: Adriana Medveďová (Dunarea Braila/Rum.), Lucia Gubiková (ŠŠK Prešov)
Pivotky: Eva Minárčiková (Sokol Poruba/ČR), Vladimíra Kišíková (Iuventa Michalovce),
Krídla: Alžbeta Rechtorisová (Sokol Poruba/ČR), Annamária Patrnčiaková (HK Hodonín/ČR), Mária Holešová (Iuventa Michalovce), Katarína Pócsíková (Slovan Duslo Šaľa)
Spojky: Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Monika Rajnohová (Le Havre Handball/Fr.), Julia Kučerová (Kecskeméti NKSE/Maď.), Simona Szarková (Baník Most/ČR), Karin Bujnochová (Slovan Duslo Šaľa), Veronika Habánková, Mariana Rebičová, Tetyana Fiľková-Trehubová (všetky Iuventa Michalovce)