Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FED CUP: Slovenky v Bielorusku prehrali

Na snímke zľava slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová a kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták v zápase dvojhry s Bieloruskou Arinou Sobolenkovou v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Bielorusko - Slovensko v tenise žien v bieloruskom Minsku 22. apríla 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kužmová so Schmiedlovou mali v treťom geme pri podaní Lapkovej k dispozícii dva brejkbaly. Bielorusky ich však odvrátili a v ďalších minútach mali navrch.

Minsk 22. apríla (TASR) - Slovenské tenistky nepostúpili do svetovej skupiny Pohára federácie. V baráži o účasť medzi elitnou osmičkou prehrali v Minsku s domácim Bieloruskom 2:3. O všetkom rozhodla až záverečná štvorhra, v ktorej pár Vera Lapková, Lidia Morozovová zdolal tandem Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:4. Bielorusky odplatili Slovenkám prehru 0:4 z antuky Slávie STU Bratislava z roku 2004.

Kužmová so Schmiedlovou mali v treťom geme pri podaní Lapkovej k dispozícii dva brejkbaly. Bielorusky ich však odvrátili a v ďalších minútach mali navrch. Za stavu 2:2 prelomili podanie Kužmovej a po ďalšom brejku v deviatom geme získali prvý set vo svoj prospech.

Morozovová potvrdzovala svoje deblové kvality. Výborne podávala, bola istá od základnej čiary a nekompromisná na sieti. Na začiatku druhého dejstva Lapková i Morozovová zaváhali na podané a Slovenky išli do vedenia 4:2. Bielorusky, vlaňajšie finalistky Fed Cupu, však potom získali štyri gemy v rade a udržali sa medzi elitou.

Kužmová podala v Minsku heroický výkon, vo dvojhrách získala dva body, no na triumf nad domácimi favoritkami to nestačilo. Lapková s Morozovovou mali po premenenom mečbale obrovskú radosť.

"Dokázali sme sa vyrovnať s tlakom a získať bod, ktorý znamená záchranu vo svetovej skupine. V druhom sete sme za stavu 2:4 zlepšili returny, pridali sme na agresivite, čo bol kľúč k úspechu," povedala v prvom interview Morozovová, najlepšia hráčka na dvorci.

Staronovej bieloruskej kapitánke Tatiane Pučekovej spadol kameň zo srdca. "Vedeli sme, že Slovenky budú ťažký súper, čo sa aj potvrdilo. Dali nám zabrať. Viktória Kužmová podala výborné výkony, vyhrala obe svoje dvojhry. V záverečnej štvorhre som sa rozhodla dať šancu hráčkam, ktoré boli oddýchnuté, pretože nehrali single. Ukázalo sa, že to bol dobrý ťah."

Slovenský kapitán Matej Lipták po zápase uviedol, že napriek prehre je na hráčky hrdý. "Sme smutní, že sme prehrali, pretože sme boli veľmi blízko k postupu medzi elitnú fedcupovú osmičku. V prvom dnešnom zápase to bolo o tom, či Kaja bude vedieť eliminovať agresívnu hru Sobolenkovej. Nebolo to také jednoznačné, ako ukazuje konečný výsledok. V druhom sete mala šance na to, aby to otočila, no nevyužila ich. Viky perfektne nadviazala na sobotu a podala ešte lepší výkon ako proti Sobolenkovej. Chápe svoj tenis. Išlo o to, aby udržala vysokú úroveň svojej hry. Ukázala veľký potenciál a potvrdila, že môže zdolávať hráčky z Top 50. Pokiaľ ide o debla, je to naša Achillova päta. Dlhé roky doplácame na to, že na rozdiel od Češiek či Nemiek nemáme kvalitný deblový tandem. Musíme s tým niečo začať robiť. Bielorusky nehrali perfektne, no v dôležitých momentoch ukázali väčšie deblové skúsenosti a boli sebavedomejšie. Škoda, že nemohla nastúpiť Janka Čepelová, ktorá mala problémy s lakťom a nemohla servovať."


Baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Bielorusko - SLOVENSKO 3:2

Aleksandra Sasnovičová - Jana Čepelová 7:6 (6), 7:5

Arina Sobolenková - Viktória Kužmová 2:6, 6:2, 6:7 (5)

Sobolenková - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:4

Sasnovičová - Kužmová 1:6, 6:7 (3)

Vera Lapková, Lidia Morozovová - Kužmová, Schmiedlová 6:3, 6:4