Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Cavendish ešte nekončí, dohodol sa na novej zmluve s Astanou

Britský cyklista Mark Cavendish. Foto: FOTO TASR/AP

Cavendish avizoval ukončenie kariéry v máji počas Giro d'Italia, kde vyhral záverečnú etapu.

Londýn 4. októbra (TASR) – Britský cyklista Mark Cavendish ešte neukončí aktívnu kariéru. V stredu potvrdil, že v tíme Astana Kazachstan zotrvá ďalšiu jednu sezónu a pokúsi sa prekonať rekord v počte etapových víťazstiev na Tour de France.

"Ešte nie je koniec," uvádza sa vo videu s Cavendishom, ktoré zverejnil kazachstanský tím. "Tešil som sa, že nebudem musieť vstávať na tréning za akéhokoľvek počasia a nebudem musieť byť preč z domu. Chcel som tráviť čas s deťmi," citovala 38-ročného pretekára agentúra AP. "Chýbalo by mi však pretekanie, milujem ho. Vtedy som bol šťastný a vedel som, že ešte môžem dosiahnuť vrchol. Koniec však nevyšiel podľa mojich predstáv a havaroval som na Tour de France," vysvetlil.

Cavendish avizoval ukončenie kariéry v máji počas Giro d'Italia, kde vyhral záverečnú etapu. Jeho rozlúčková TdF sa však preňho skončila tvrdým pádom v ôsmej etape, ktorý viedol k zlomenine kľúčnej kosti. Šéf tímu Alexander Vinokurov vyjadril nasledujúci deň vôľu ponúknuť pretekárovi nový kontrakt, no rozhodnutie bolo na jazdcovi. Ten najprv ponuku odmietol, presvedčil ho až rozhovor so svojimi deťmi. "Rozprával som sa deťmi a opýtal som sa ich, čo mám robiť. Povedali mi 'pokračuj", a tak sme tu," povedal britský šprintér. Na zmene plánov mal podiel aj Vinokurov: "Verím, že skutočný šampión by nemal ukončiť kariéru takýmto spôsobom. Opýtal som sa teda Marka, či nebude o niekoľko rokov ľutovať, že to neskúsil ešte raz. Zároveň som mu odporučil prehodnotiť rozhodnutie. Nakoniec súhlasil. Nebude ľahké prekonať rekord, bol by to historický úspech."

Na Cavendisha tak čaká osemnásta profesionálna sezóna, spomínaný rekord drží momentálne spolu s Belgičanom Eddym Merckxom (34). Na TdF absolvoval celkovo 206 etáp, vyhral 16,5 percenta z nich a je považovaný za najlepšieho šprintéra svojej generácie. Na konte má aj dva zelené dresy za triumf v bodovacej súťaži. V priebehu kariéry získal celkovo 162 víťazstiev, čo je druhý najväčší počet v histórii spoločne s ďalším Belgičanom Rikom Van Looyom. Na OH 2016 v Riu de Janeiro vybojoval striebro v dráhovej cyklistike, v rokoch 2005, 2008 a 2016 bol majster sveta v cestnej. Na konte má aj 17 etapových triumfov na Gire a tri na Vuelte. Do súťažného diania by sa mal vrátiť na pretekoch Okolo Turecka, ktoré štartujú v nedeľu.